Ruim één op vier Genkse winkelpanden staat leeg

Ruim één op vier Genkse winkelpanden staat leeg

In het centrum van Genk staan liefst 86 handelspanden leeg, dat is een vijfde van de 399 panden in de handelskern. Vooral in Shopping 2 is de situatie dramatisch, maar de Genkse handelsstraatmanager houdt er de moed in.

“Overheidsinvesteringen werken”

Eerst het goede nieuws: in de Winterslagstraat is het aantal leegstaande handelszaken drastisch teruggelopen tot twee (op een totaal van 36 winkelpanden). Ook elders in de stad is de leegstand flink gedaald: op het Stadsplein staat nog maar één winkel leeg (op 25), op de Grote Markt en de Fruitmarkt telkens twee (van de respectievelijk 21 en 13 winkelpanden), zo blijkt uit een telling van Het Belang van Limburg.

 

“Het zijn de overheidsinvesteringen die werken”, zegt handelsstraatmanager Herwig Van De Kerkhof. “De Winterslagstraat bijvoorbeeld, dat was een straat met heel wat leegstand. Met de verbetering van de infrastructuur is die weer helemaal opengebloeid. Ik denk dat we hetzelfde gaan krijgen met de Molenstraat. Ook die staat voor een grondige renovatie.” In die Molenstraat staan momenteel liefst 14 van de 33 winkelpanden leeg.

 

Shopping 2 hét pijnpunt

Anders is de situatie in de drie winkelcentra die de binnenstad rijk is. Met grosso modo één pand op vijf dat leeg staat, valt de toestand in Shopping 1 (71 open, 16 leeg) en Shopping 3 (60 open en 12 leeg) al bij al nog mee. Toch in vergelijking met Shopping 2: daar zijn op de gelijkvloerse verdieping 41 winkels open en staan er liefst 39 leeg, dat is bijna één op de twee dus.

 

“Ook in Shopping 2 verwacht ik een verbetering”, zegt Van De Kerkhof. “Want ook daar staat een herinrichting op het programma. De Rootenstraat wordt helemaal vernieuwd en krijgt een eigen fontein. Dat zijn allemaal ingrepen die de aantrekkingskracht alleen maar vergroten.” In maart van dit jaar maakte het stadsbestuur van Genk al 125.000 euro vrij voor een grootschalige studie rond de opwaardering van Shopping 2.

Tags: