Ruim één op vier Genkse winkelpanden staat leeg

Ruim één op vier Genkse winkelpanden staat leeg

Ruim één op vier Genkse winkelpanden staat leeg
Met de helft van de winkelpanden leeg vormt Shopping 2 hét pijnpunt in het Genkse winkellandschap

In het centrum van Genk staan liefst 86 handelspanden leeg, dat is een vijfde van de 399 panden in de handelskern. Vooral in Shopping 2 is de situatie dramatisch, maar de Genkse handelsstraatmanager houdt er de moed in.

“Overheidsinvesteringen werken”

Eerst het goede nieuws: in de Winterslagstraat is het aantal leegstaande handelszaken drastisch teruggelopen tot twee (op een totaal van 36 winkelpanden). Ook elders in de stad is de leegstand flink gedaald: op het Stadsplein staat nog maar één winkel leeg (op 25), op de Grote Markt en de Fruitmarkt telkens twee (van de respectievelijk 21 en 13 winkelpanden), zo blijkt uit een telling van Het Belang van Limburg.

 

“Het zijn de overheidsinvesteringen die werken”, zegt handelsstraatmanager Herwig Van De Kerkhof. “De Winterslagstraat bijvoorbeeld, dat was een straat met heel wat leegstand. Met de verbetering van de infrastructuur is die weer helemaal opengebloeid. Ik denk dat we hetzelfde gaan krijgen met de Molenstraat. Ook die staat voor een grondige renovatie.” In die Molenstraat staan momenteel liefst 14 van de 33 winkelpanden leeg.

 

Shopping 2 hét pijnpunt

Anders is de situatie in de drie winkelcentra die de binnenstad rijk is. Met grosso modo één pand op vijf dat leeg staat, valt de toestand in Shopping 1 (71 open, 16 leeg) en Shopping 3 (60 open en 12 leeg) al bij al nog mee. Toch in vergelijking met Shopping 2: daar zijn op de gelijkvloerse verdieping 41 winkels open en staan er liefst 39 leeg, dat is bijna één op de twee dus.

 

“Ook in Shopping 2 verwacht ik een verbetering”, zegt Van De Kerkhof. “Want ook daar staat een herinrichting op het programma. De Rootenstraat wordt helemaal vernieuwd en krijgt een eigen fontein. Dat zijn allemaal ingrepen die de aantrekkingskracht alleen maar vergroten.” In maart van dit jaar maakte het stadsbestuur van Genk al 125.000 euro vrij voor een grootschalige studie rond de opwaardering van Shopping 2.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.