Ruim één op vier Genkse winkelpanden staat leeg

Ruim één op vier Genkse winkelpanden staat leeg

Ruim één op vier Genkse winkelpanden staat leeg
Met de helft van de winkelpanden leeg vormt Shopping 2 hét pijnpunt in het Genkse winkellandschap

In het centrum van Genk staan liefst 86 handelspanden leeg, dat is een vijfde van de 399 panden in de handelskern. Vooral in Shopping 2 is de situatie dramatisch, maar de Genkse handelsstraatmanager houdt er de moed in.

“Overheidsinvesteringen werken”

Eerst het goede nieuws: in de Winterslagstraat is het aantal leegstaande handelszaken drastisch teruggelopen tot twee (op een totaal van 36 winkelpanden). Ook elders in de stad is de leegstand flink gedaald: op het Stadsplein staat nog maar één winkel leeg (op 25), op de Grote Markt en de Fruitmarkt telkens twee (van de respectievelijk 21 en 13 winkelpanden), zo blijkt uit een telling van Het Belang van Limburg.

 

“Het zijn de overheidsinvesteringen die werken”, zegt handelsstraatmanager Herwig Van De Kerkhof. “De Winterslagstraat bijvoorbeeld, dat was een straat met heel wat leegstand. Met de verbetering van de infrastructuur is die weer helemaal opengebloeid. Ik denk dat we hetzelfde gaan krijgen met de Molenstraat. Ook die staat voor een grondige renovatie.” In die Molenstraat staan momenteel liefst 14 van de 33 winkelpanden leeg.

 

Shopping 2 hét pijnpunt

Anders is de situatie in de drie winkelcentra die de binnenstad rijk is. Met grosso modo één pand op vijf dat leeg staat, valt de toestand in Shopping 1 (71 open, 16 leeg) en Shopping 3 (60 open en 12 leeg) al bij al nog mee. Toch in vergelijking met Shopping 2: daar zijn op de gelijkvloerse verdieping 41 winkels open en staan er liefst 39 leeg, dat is bijna één op de twee dus.

 

“Ook in Shopping 2 verwacht ik een verbetering”, zegt Van De Kerkhof. “Want ook daar staat een herinrichting op het programma. De Rootenstraat wordt helemaal vernieuwd en krijgt een eigen fontein. Dat zijn allemaal ingrepen die de aantrekkingskracht alleen maar vergroten.” In maart van dit jaar maakte het stadsbestuur van Genk al 125.000 euro vrij voor een grootschalige studie rond de opwaardering van Shopping 2.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.