Samen winkelen wordt weer verboden

Een vrouw winkelt alleen en met mondmasker
Foto: Shutterstock.com

Zoals verwacht had de Belgische veiligheidsraad geen goed nieuws voor winkels. Samen winkelen mag niet meer (behalve in uitzonderlijke gevallen), maar de soldenperiode zou wel doorgaan en er komt geen algemene winkelsluiting voor "niet-essentiële" winkels. 

 

Tijdelijk einde aan afbouw

De intro van premier Sophie Wilmès mocht er wezen: "Het afbouwplan wordt stopgezet". De veelbesproken 'bubbels' worden flink verkleind, maar voor retailers is vooral van belang dat samen winkelen in principe niet meer mag. De soldenperiode in augustus zou wel behouden blijven, al zal er van 'funshoppen' dan geen sprake zijn.

 

Winkelen moet vanaf nu dus weer alleen, behalve dan in het gezelschap van een kind uit het eigen gezin of met iemand die assistentie nodig heeft. Bovendien mag je weer maar 30 minuten in een winkel zijn, tenzij je een afspraak hebt. Verstrengingen komen er overigens - opmerkelijk genoeg - niet in de horeca.

 

Daarnaast moeten mondmaskers nu overal worden opgezet "waar je het gevoel hebt dat de noodzakelijke afstand niet gehouden kan worden". Die komt bovenop de al geldende striktere beslissingen. Volgens premier Wilmès zal er bovendien steeds verder worden ingezet op lokale divergentie. Zo komen er zo goed als zeker nog extra maatregelen in Antwerpen, waar het crisisoverleg nog bezig is.

 

Retailfederatie Comeos betreurt de maatregelen, zegt woordvoerder Hans Cardyn aan de VRT: "De virologen hebben zelf gezegd dat besmettingen gebeuren op een feest of in familiekring en niet in de winkels. Dan is het toch wel vreemd dat er bijkomende maatregelen in winkels worden genomen. We hebben al heel veel maatregelen genomen in de winkels. Wij hadden gehoopt dat die volstonden."