Schuldeisers Galeria Karstadt Kaufhof akkoord met reddingsplan

Etalage van retailer Galeria Karstadt Kaufhof
Foto: Shutterstock.com

De schuldeisers van de Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof gaan akkoord met de herstructureringsplannen en zien af van de miljarden die ze tegoed hebben. Bijna vijftig winkels en 5000 jobs gaan verloren.

 

“Een nieuw begin”

Na een lange vergadering dinsdag hebben de schuldeisers van de noodlijdende warenhuisgroep een reddingsplan goedgekeurd, waarbij ze afzien van meer dan twee miljard euro aan tegoeden. Dat melden Duitse media. De herstructurering moet fusiegroep Galeria Karstadt Kaufhof – ook het moederbedrijf van het Belgische Innoredden van het faillissement. Dat gebeurt echter niet zonder slag of stoot: 47 van de 172 Duitse filialen gaan definitief dicht. Daarbij gaan volgens de retailer ook meer dan 4000 jobs verloren – volgens de vakbonden gaat het zelfs om 5000 banen.

 

Toch klinkt topman Miguel Müllenbach optimistisch: "Vandaag is het startschot voor een nieuw begin, want ons bedrijf heeft nu weer een gezonde basis en het vooruitzicht op een zekere toekomst", schrijft hij in een brief aan de medewerkers. In principe wordt de lopende insolventieprocedure voor de retailer deze maand afgerond. Dan zal de warenhuisgroep weer onbeperkt en schuldenvrij kunnen opereren.

 

De warenhuizen van Galeria Karstadt Kaufhof zijn eigendom van de Signa Holding van de Oostenrijkse investeerder Rene Benko. Hij nam in 2015 het verlieslatende Karstadt over, om het in 2018 met Galeria Kaufhof te fuseren. Beide ketens lijden onder de groei van e-commerce. Bovendien hebben ze te veel winkels in Duitsland: in heel wat steden bevinden vestigingen van Karstadt en Kaufhof zich immers in dezelfde winkelstraat. De coronacrisis deed de omzet kelderen, waardoor een ingrijpende sanering onvermijdelijk werd.

 

Citaat The Future of Department Stores