Shoppen met twee wordt weer toegelaten

Shoppen met twee wordt weer toegelaten
Shutterstock.com

Funshoppen kan weer in beperkte mate: klanten mogen opnieuw met twee komen winkelen zonder tijdslimiet. Dat heeft premier Sophie Wilmès zopas aangekondigd na de vergadering van de Nationale Veiligheidsraad.

 

“Bubbelshoppen” kan weer

Voortaan mogen consumenten weer met iemand uit hun bubbel gaan winkelen: shoppen mag weer per twee. Als de nodige afstand behouden kan worden, vervalt ook de tijdslimiet van 30 minuten. "Wat dat laatste betreft rekenen we op ieders verantwoordelijkheidszin om te vermijden dat er wachtrijen ontstaan", aldus Wilmès. De versoepeling geldt wel pas vanaf maandag 24 augustus. 

 

Het gaat voor alle duidelijkheid om een maximum: winkels kunnen zelf beslissen om het individueel winkelen te behouden. Met name de supermarkten hadden zich de afgelopen dagen geen voorstander getoond van het loslaten van die beperking. Zij vrezen voor wachtrijen.

 

Ommekeer voor modesector?

Met de versoepelingen komt de veiligheidsraad in elk geval wél tegemoet aan de dringende oproepen uit de modebranche, die een ronduit dramatische soldenperiode doormaakt: de omzet ligt 40% lager dan vorig jaar, in Antwerpen bedraagt de daling zelfs 70%. Dat heeft grotendeels te maken met de strenge coronamaatregelen.

 

Wanneer koppels niet samen mogen winkelen, haken ze af. Bovendien leiden de maatregelen tot onbegrip en zelfs agressie bij de klanten. Zowel Comeos, NSZ als Mode Unie hadden er daarom op aangedrongen om de verplichting om alleen te komen winkelen, los te laten. Die laatste reageerde dan ook al verheugd op de aankondiging.