Sigaretten verdwijnen over drie jaar uit Nederlandse supermarkten

Shutterstock.com

Vanaf 2024 mogen de Nederlandse supermarkten geen tabaksproducten meer verkopen. De online verkoop ervan wordt al een jaar eerder aan banden gelegd.

 

Preventieakkoord

De nieuwe regeling komt er op initiatief van staatssecretaris voor Volksgezondheid Paul Blokhuis. In 2023 komt er een online verkoopverbod van alle waar die onder de tabakswet valt, schrijft NRC. Naast sigaretten gaat het om sigaren, pijptabak en e-sigaretten. Een jaar later, vanaf 2024, mogen ook de supermarkten die producten niet meer verkopen. En vanaf 2030 zullen ze uitsluitend nog beschikbaar zijn in speciaalzaken. Tot die tijd kunnen rokers nog wel terecht bij krantenwinkels en tankstations.

 

Eind 2018 sloot Blokhuis het zogenaamde Preventieakkoord met diverse maatschappelijke organisaties. Daarin is een hele reeks maatregelen opgenomen om roken, overgewicht en alcoholmisbruik aan te pakken. De nieuwe wetswijziging kadert in dat akkoord.

 

De voorbije maanden nam de Nederlandse regering ook al andere maatregelen om het roken te ontmoedigen. Zo zal een pakje sigaretten in de toekomst fors duurder worden en over 3 jaar 10 euro kosten, schrijft NOS. Vorige maand kregen de pakjes ook al een een ander, soberder uiterlijk. Bovendien mogen supermarkten sinds juli de rookwaren niet meer zichtbaar presenteren in de winkelschappen.