Solden wellicht met 2 weken verlengd

Shutterstock.com

Het ziet er sterk naar uit dat de wintersolden dit jaar uitzonderlijk zullen duren tot half februari. Het onlangs door de Waalse liberalen (MR) ingediende wetsvoorstel geniet de steun van de bevoegde minister.

 

Brede ondersteuning

Het wetsvoorstel om de winterkoopjes dit jaar met  twee weken te verlengen werd begin deze maand ingediend door Denis Ducarme, Florence Reuter en Marie-Christine Marghem. Daarmee wilden ze de handelaars, die in november voor de tweede keer verplicht hun zaak moesten sluiten, ondersteunen.

 

Volgens HLN wordt het voorstel in brede kring gesteund. Zo is ook de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO gewonnen voor het voorstel. Hoewel het geen oplossing biedt voor alle problemen, kan het wel zorgen voor extra verkoop en inkomende cashflow, stelt de Raad. "Het feit dat men twee extra weken zou mogen verkopen onder de benaming 'solden’ zou een gunstig psychologisch effect kunnen hebben op het consumentenvertrouwen.”

 

De Raad is verder van oordeel dat een dergelijke verlenging een uitzondering moet blijven. Morgen ligt het wetsvoortel ter stemming op tafel in de commissie Economie van de Kamer.

 

Ook minister van Economie en Werk Pierre-Yves Dermagne vindt het een goed voorstel. Niet alleen krijgen de handelaars meer tijd om hun stock te verkopen, maar bovendien worden door de verlenging piekmomenten en al te grote drukte vermeden, stelt hij in een persbericht.

 

Retailsector tevreden

Mode Unie, de federatie voor de zelfstandige modedetailhandel, liet eerder al weten het wetsvoorstel een goed idee te vinden. Ook Comeos reageert tevreden op Twitter: "Goed nieuws voor de klanten én de handelaars. Regering steunt #verlenging van de #solden tot midden februari. Het wordt een éénmalige verlenging zoals Comeos ook had gevraagd."