SP.A kapittelt Peeters over nachtwerk in e-commerce

SP.A kapittelt Peeters over nachtwerk in e-commerce

SP.A kapittelt Peeters over nachtwerk in e-commerce

Volgens de distributiebedrijven is België al 22.000 jobs in de e-commerce verloren aan onze buurlanden. Economieminister Kris Peeters wil een proef om e-commerce via goedkope ploegenarbeid in ons land te houden, maar oppositiepartij SP.A is kritisch.

“Gebrek aan flexibiliteit en te hoge loonkosten”

Peeters wil een extra loonkostenverlaging voor wie in nachtploegen werkt en daarnaast ruimte maken voor experimenten waarbij werknemers in de retail ook ’s nachts online bestellingen verzorgen. Met handelsfederatie Comeos wil hij bij een grote Belgische retailer een dergelijk experiment op poten zetten.

 

Het is de zoveelste poging om nachtwerk in de Belgische e-commerce te stimuleren: eind vorig jaar werd nachtwerk weliswaar mogelijk, maar de bedrijven moeten daarvoor wel een CAO afsluiten met de vakbonden. Veel is daar niet van in huis gekomen, en dus keurt de regering nu vrijdag een wetsontwerp goed dat nachtwerk in de wet verankert. De toestemming van de drie vakbonden blijft wel nodig, tot spijt van NV-A en Open VLD, die verder hadden willen gaan: “Zo moet de toestemming van één vakbond volstaan. Maar nu is hier een akkoord over binnen de regering, dus gaan we dat ook zo uitvoeren”, zegt de liberaal Egbert Lachaert.

 

Ook Comeos is zeer kritisch: “Ze mogen nog honderd manieren bedenken waarop ze nachtarbeid mogelijk maken. Dit kon nu al”, zegt voorzitter Jan Delfosse. “We blijven achter door het gebrek aan flexibiliteit en de hoge loonkosten. Voor de e-commerce liggen die in Nederland 17% lager.”

 

“Online shoppen? Graag! Maar…”

De socialisten hebben naar eigen zeggen niets tegen e-commerce, maar willen het idee doorprikken dat goedkope nachtarbeid dé oplossing is voor de e-commerce in ons land: “Niets is minder waar”, zegt SP.A-fractieleider Meryame Kitir. “Vorig jaar zijn er cao’s afgesloten met alle paritaire comités uit de distributiesector. Dus de distributeurs die online willen verkopen, kunnen ook al even zo lang starten. Alleen zijn er in die cao’s ook afspraken gemaakt over de kwaliteit van die jobs. Zo mag het bijvoorbeeld niet uitsluitend om studentenjobs gaan en moet het om contracten gaan met een redelijk aantal uren en een redelijke duurtijd.”

 

Volgens Kitir hebben de meeste ketens er echter voor gekozen om hun e-handel te laten uitvoeren door schimmige onderaannemers , vaak met een zetel in het buitenland.  “Niet de vakbonden zijn het probleem en evenmin onze arbeidsduurwetgeving”, zegt Kitir. “De ware reden is dat Kris Peeters met goedkope nachtarbeid wil concurreren tegen de studentenlonen bij Nederlandse operatoren. En dus minderwaardige jobs wil bieden aan hongerlonen. Sorry, dat zijn niet het soort jobs waar ik voor teken. Dat minister Peeters eens een dagje meedraait in zo’n e-commercebedrijf met hoofdzetel in Nederland, benieuwd of hij dan ook nog altijd achter zijn eigen plannen staat”, besluit Kitir.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Bol.com rolt herhaalservice Bespaar Continu online uit

15/06/2018

Bol.com lanceert herhaalservice Bespaar Continu op de website. Vergelijkbaar met Amazon Prime, bezorgt de dienst vaste commodity-producten die mensen altijd in huis willen hebben tegen kortingen.