Speelgoedketen Intertoys failliet

Shutterstock

Intertoys, de grootste speelgoedketen van Nederland, heeft vandaag het faillissement aangevraagd. De verkoop van de Belgische winkels zit intussen in een “vergevorderd stadium”.

 

3200 banen op de tocht

Nog geen week nadat de rechtbank in Amsterdam Intertoys ‘uitstel van betaling’ gaf, is het alsnog ‘boeken dicht’ voor Intertoys. De twee bewindvoerders die vorige week waren aangesteld, hebben de faillissementsaanvraag ingediend en treden nu op als curatoren.

 

Hoewel de speelgoedwinkels van ruim honderd franchisenemers in Nederland en België uitdrukkelijk buiten het faillissement vallen, dreigen in de 286 eigen winkels van de groep, in de twee distributiecentra en op het servicekantoor in Amsterdam zo’n 3.200 mensen hun baan te verliezen. Als dat scenario zich voltrekt, wordt dat meteen het zwaarste banenverlies sinds het faillissement van warenhuisketen V&D.

 

Doorstart blijft mogelijk

Om een eventuele overname kans op slagen te geven, blijven de fysieke winkels en de webshop tot nader order open. “De curatoren zullen proberen om de activiteiten van Intertoys geheel of gedeeltelijk in een doorstart te betrekken. Zij zijn hierover met diverse partijen in gesprek”, laat Intertoys weten.

 

De Belgische vestigingen, die onder de naam Bart Smit werken, zijn bijna verkocht, zo meldt het concern nog. Die transactie zou naar verwachting binnenkort worden afgerond.