Stakers leggen Amazon plat in Duitsland

Shutterstock.com

Een week voor Kerstmis heeft de Duitse vakbond Verdi de medewerkers in twee logistieke centra van Amazon opgeroepen om te staken. Met de actie willen de stakers betere arbeidsvoorwaarden afdwingen.

 

Kerstpakketjes in gevaar

Medewerkers hebben maandag het werk neergelegd in distributiecentra in Leipzig en in Werne. De actie in Leipzig zou zelfs tot kerstdag kunnen aanslepen, meldt Reuters. Het is niet de eerste stakingsactie van Verdi bij Amazon: de vakbond pleit al langer voor hogere lonen, in lijn met de voorwaarden in de Duitse retail- en postorderbranche. Amazon echter stelt dat het niet gaat om retailmedewerkers, wel om logistieke krachten, en houdt dus vast aan de barema’s in de logistieke industrie.

 

Een woordvoerder van de vakbond waarschuwt dat de stakingsactie mogelijk zou uitbreiden naar andere locaties. "We hebben Amazon herhaaldelijk meer tijd gegeven om te reageren op onze eisen", aldus Thomas Schneider . De weigering van de e-tailer om te onderhandelen noemt hij een provocatie: "We zullen zien of hun beloftes aan klanten om pakketjes op tijd af te leveren op kerstavond, kunnen worden gehaald." Duitsland is voor de onlinegigant de belangrijkste markt buiten de Verenigde Staten.