Staking bij kwart winkels Wibra

Winkel van Wibra in Nederland
Foto: Dafinchi / Shutterstock.com

Ruim een kwart van de Belgische vestigingen van Wibra blijft vandaag dicht. Het personeel staakt omwille van de onduidelijkheid over de (gedeeltelijke) doorstart van de keten.

 

Vrees voor faillissement

Wibra maakt in België een afgeslankte doorstart onder het huidige management, zo maakte de directie begin augustus bekend, nadat de non-fooddiscounter in ons land bescherming tegen schuldeisers zocht. De Belgische tak zou al jaren verlieslatend zijn en de coronacrisis was de druppel die de emmer deed overlopen, ondanks een gestage verbetering sinds 2019. Nu wil de huidige directie 30 van de 81 vestigingen zelf overnemen en zo een toekomst bezorgen.


Vandaag is echter nog steeds niet duidelijk welke winkels precies een doorstart maken en wat de gevolgen voor de medewerkers zijn. De vakbonden kondigden daarom een stakingsactie aan, waar vrijdag in naar schatting 22 winkels gevolg aan wordt gegeven. Onder meer de winkels in Gent, Blankenberge, Vilvoorde en Philippeville houden de deuren dicht. 


De vakbonden zijn ook bang dat het faillissement wordt aangevraagd voor de winkels die niet door de directie worden overgenomen. Er zouden immers al curatoren zijn aangesteld om te zoeken naar overnamekandidaten voor de andere vestigingen, zo bericht La Libre. In dat geval riskeren de medewerkers evenwel hun wettelijke ontslagvergoeding en anciënniteitspremies te verliezen, terwijl veel werknemers een lange staat van dienst hebben bij de keten.