Staking in retail beter opgevolgd in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen

Staking in retail beter opgevolgd in Wallonië en Brussel dan in Vlaanderen
De algemene staking van 30 januari heeft ook een aantal grote retailers getroffen, zij het minder in Vlaanderen dan in de rest van het land. Dat blijkt uit het overzicht van persagentschap Belga. Volgens handelsfederatie Comeos zou de staking de sector niettemin zo'n 30 miljoen euro kosten.

Sabotage

Comeos deed maandagochtend een rondvraag bij zijn grootste leden. Daaruit blijkt dat in Vlaanderen zo' n 10% van de winkels dicht bleef, in Wallonië was dat 30%. "De vakbonden slagen er niet in de werknemers achter zich te krijgen", stelt gedelegeerd bestuurder Dominique Michel. Volgens de Comeos-topman is het vooral de vakbond zelf die staakt: "Ze voeren telkens actie met drie of vier mensen, terwijl het personeel wel wil werken".

 

Toch zou de schade voor de sector in de miljoenen lopen, 30 miljoen volgens een eerste schatting: "Vooral in Wallonië is er sprake van sabotage, waarbij sloten worden geblokkeerd", aldus nog Michel. "Werknemers worden binnengelaten waardoor de directie ze moet betalen, maar daarna kunnen de klanten niet binnen. Tot slot moeten winkels verse producten weggooien en kunnen ze niets verkopen." Zo wordt de werkgever driemaal op kosten gejaagd, aldus Comeos.

 

Distributiecentra geblokkeerd

Actievoerders van de socialistische en liberale vakbond hebben maandagochtend van 6 tot 8u30 ook het distributiedepot van Colruyt aan het Dassenveld in Halle geblokkeerd. Zowel de verdeling van verse voeding als van vlees werden hierdoor lamgelegd. De blokkade werd pas opgeheven na tussenkomst van een deurwaarder die door de directie was gevorderd, zegt ABVV-vakbondssecregtaris Florent Vandensteen. Tom Verlinden, directeur sociale relaties bij Colruyt, bevestigt dat er een deurwaarder aanwezig was maar deze zou niet tussenbeide gekomen zijn. Volgens Verlinden was de blokkade het werk van een aantal externen en wilde de overgrote meerderheid van de werknemers aan de slag gaan.

 

Bij een ander depot van Colruyt, in Gellingen (Henegouwen), ging het er harder aan toe. Daar ontzegde een stakingspost vanaf 5 uur 's ochtends een 200-tal werkwilligen de toegang tot het distributiecentrum. "Meestal bereiken we een akkoord, maar nu was daar geen sprake van", zegt Tom Verlinden. Uiteindelijk moest een deurwaarder ter plaatse komen en kon er om 14 uur met halve bezetting gewerkt worden. Ook nu weer verwijst Colruyt naar inmenging van externen. "Metallo's" dixit Verlinden.

 

Ook Delhaize meldde wat hinder bij zijn distributiecentra als gevolg van de staking. Zo vertrokken er in Zellik een groot deel van de dag geen vrachtwagens en in Ninove maar een beperkt aantal.

 

Brusselse en Waalse winkels meer getroffen

Bij de winkels was de toestand lange tijd onduidelijk. De algemene teneur luidde dat 's ochtends meer vestigingen dicht bleven dan 's namiddags en dat in Brussel en Wallonië meer gesloten bleef dan in Vlaanderen.

 

Delhaize meldde 's ochtends dat in Vlaanderen 7 winkels in eigen beheer gesloten bleven (4 in Antwerpen, 2 in Vlaams-Brabant en 1 in Limburg) en er een zeventigtal open waren. In Wallonië was de toestand net omgekeerd: daar waren enkel de vestigingen van Aarlen, Moeskroen en Recogne open. Tegen de namiddag waren in Vlaanderen winkels in eigen beheer uiteindelijk open; in Wallonië en Brussel bleven ze daarentegen zo goed als allemaal dicht.

 

Ook bij Colruyt was er in Vlaanderen amper hinder, terwijl in Wallonië en Brussel her en der winkels gesloten bleven. Op sommige plaatsen kregen de vestigingen die open waren wel af te rekenen met filterblokkades. "Vaak zitten externen achter die acties", vertelde woordvoerder Jan Derom aan Belga. Tegen de namiddag was de toestand aan het normaliseren, ook in het Franstalige landsgedeelte.

 

Rond de middag waren alle hypermarkten van Carrefour in Brussel en Wallonië gesloten, op die van Malmédy na. In Vlaanderen waren er dan weer veel minder problemen, zo meldde woordvoerster Vera Vermeeren aan Belga: alle supermarkten en franchisewinkels waren wel open; van de hypermarkten waren er 5 dicht en 16 open. Ook bij Carrefour verbeterde de situatie geleidelijk aan in de namiddag.

 

Bij de vierde grote distributeur, Makro, was de toestand fifty-fifty: Eke, Deurne en Sint-Pieters-Leeuw waren open terwijl de vestigingen van Machelen, Lodelinsart (Luik) en Alleur (Charleroi) gesloten bleven. In de vestigingen die open gingen, werden pamfletten uitgedeeld aan de personeelsingang. In Eke werden klanten 's ochtends zelfs op koffie en koffiekoeken getrakteerd, zo liet het ABVV weten: kwestie van toch wat goodwill te creëren bij de consument.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Heineken mag duizenden Britse pubs overnemen

18/08/2017

Heineken heeft van de Britse concurrentiewaakhond CMA een positief signaal gekregen om de Britse pubs van Punch Taverns over te nemen. In totaal krijgt Heineken zo 1.900 pubs in handen, in ruil voor 305 miljoen pond (350 miljoen euro).

Boobs ’n Burps sluit alle winkels

18/08/2017

De borstvoedingswinkels van Boobs ‘n Burps in Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt en Brussel sluiten allemaal de deuren. Oprichtster Roeline Ham zegt dat ze niet kan opboksen tegen de online concurrentie.

Tom&Co mikt op 25 Franse winkels tegen eind dit jaar

17/08/2017

Ruim een jaar na de verkoop door Delhaize zit de keten van dierenspeciaalzaken Tom&Co boordevol plannen. De groep wil een heus omnichannelbedrijf worden en werkt daarom aan een webshop - en meer fysieke winkels in Frankrijk.

Beate Uhse doet Christine Le Duc van de hand

16/08/2017

Het Duitse Beate Uhse heeft winkelketen Christine Le Duc verkocht aan een Iers investeringsbedrijf. Daarnaast verhuist groothandel Scala Playhouse uit Almere naar een Nederlandse branchegenoot.

Facebook lanceert eigen marktplaats nu ook in Europa

16/08/2017

Facebook lanceerde vorig jaar in oktober in een aantal landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, een online marktplaats voor tweedehands spullen. Die komt nu ook naar België, Nederland en vijftien andere Europese landen.

AS Adventure krijgt het Duitse McTrek in handen

14/08/2017

Het Belgische AS Adventure heeft zijn Duitse sectorgenoot McTrek overgenomen. Dankzij de overname van die 39 winkels en de webshop van de keten, krijgt het een voet in de deur in de grootste outdoormarkt van Europa.

Back to top