Stakingen bij SportsDirect na aankondiging sluiting winkels

Stakingen bij SportsDirect na aankondiging sluiting winkels
Shutterstock

Dit weekend zijn er bij 21 vestigingen van sportketen SportsDirect stakingen geweest. Die zijn het gevolg van de moeilijke onderhandelingen rond de sluiting van enkele winkels in België. Eerder was er ook al protest bij de Belgische hoofdzetel.

Weinig informatie

Het waren vooral de winkels in Wallonië en Brussel die zaterdag bijna allemaal gesloten bleven als het gevolg van een aangekondigde vakbondsactie, maar ook in Sint-Denijs-Westrem, Ninove en Antwerpen stonden klanten voor gesloten deuren, schrijft HLN.

 

De staking is het gevolg van moeizame onderhandelingen rond de sluiting van een aantal winkels en het ontslag van heel wat werknemers. “Acht winkels in België zijn al gesloten en bijna de helft van de mensen die tewerkgesteld zijn op de sociale zetel is ontslagen, maar we slagen er niet in een waardig sociaal overleg te verkrijgen”, zei Jalil Bourhidane van de christelijke bediendevakbond daarover aan het Nieuwsblad.

 

Ook in 2018 worden er nog winkels gesloten, maar daar wordt bitter weinig info over gelost. “Men kondigt ons nieuwe sluitingen aan voor 2018. We krijgen geen antwoorden op onze vragen over de keuze van de winkels die dichtgaan, over de ontslagvoorwaarden van de werknemers of over een langetermijnvisie voor de activiteiten van SportsDirect in België.”

 

Vorige week werd er daarom ook al gemanifesteerd aan de hoofdzetel in Tubeke. Vrijdag kwam er dan een nieuw voorstel op tafel, maar dat werd door de meeste vakbondsleden afgewezen en dus werd er overgegaan tot een staking.

 

SportsDirect is niet de enige sportketen die in België te kampen heeft met zware tijden. Zo kreeg het Belgische United Brands onlangs nog bescherming tegen de schuldeisers.