Stakingen bij Wibra, personeel krijgt garanties

Gevel winkel van retailer Wibra
Foto: Shutterstock

Bij Wibra zijn donderdag opnieuw stakingen uitgebroken, naar aanleiding van overleg met de directie. Verschillende winkels in België bleven dicht. Inmiddels belooft de directie loonbehoud.

 

Behoud van loon

De plannen van de Belgische directie om een doorstart te bezorgen aan 36 van de 81 winkels worden door het personeel nog altijd op scepsis onthaald. “De mensen zijn de onzekerheid en onduidelijkheid beu”, zegt Bart Leybaert, secretaris van vakbond BBTK, aan HLN. Onder meer in Antwerpen en Brussel bleven de winkels donderdag gesloten door een spontane actie, naar aanleiding van overleg later die dag.


Omdat de non-fooddiscounter momenteel nog een insolventieprocedure doorloopt, kon de directie vorige week tijdens een ondernemingsraad nog geen uitspraken doen over loonsgaranties en premies. Ook liet het management verstaan dat de medewerkers van de behouden winkels niet automatisch mee worden overgenomen.


Ondertussen heeft echter nieuw overleg tussen de directie en de vakbonden plaatsgevonden, en nu belooft het management dat de medewerkers die aan de slag mogen blijven hun loon- en arbeidsvoorwaarden behouden. De winkels die geen doorstart maken, zullen mogelijk failliet gaan. Dan lopen de medewerkers evenwel een deel van hun opzegvergoedingen mis, protesteren de vakbonden. Op 5 oktober oordeelt de rechtbank over de plannen voor de doorstart.