Starbucks blijft onwettige belastingregeling gebruiken | RetailDetail

Starbucks blijft onwettige belastingregeling gebruiken

Starbucks blijft onwettige belastingregeling gebruiken

Het Amerikaanse Starbucks blijft in Nederland gebruik maken van de regeling die het met de Nederlandse staat heeft gemaakt rond de betaling van zijn belasting, ook al is die volgens de Europese Commissie verboden staatssteun.

Beroep werkt niet opschortend

Uit de laatste jaarrekening blijkt echter dat Starbucks zijn belastbare winst toch op die onwettige wijze heeft berekend. Daardoor betaalt het slechts 434.000 euro winstbelasting, terwijl het 33 miljoen aan "royalty’s" versluist naar het Europese hoofdkantoor in Londen.

 

De regeling werd in 2007 afgesloten tussen Starbucks en de Nederlandse staat, maar die werd vorig jaar afgekeurd door de Europese Commissie. De Nederlandse staat gaat echter in beroep tegen die beslissing en ook Starbucks is dat van plan.

 

Beroep werkt echter niet opschortend en dus zou Starbucks zich eigenlijk moeten schikken naar de beslissing van de Europese Commissie. Omdat het dat niet doet, dreigt er een conflict te ontstaan met de Belastingdienst.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

CEO Peter Somers wil RetailDetail naar een hoger niveau tillen

22/03/2018

Sinds januari 2018 heeft RetailDetail een nieuwe CEO. Peter Somers, e-commerceondernemer en voormalig directielid van bpost, koestert grote groeiambities voor het bedrijf.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Komt er een Metro/Makro Cash & Carry in Charleroi?

21/03/2018

De Metro-groep zou interesse hebben in de oude groentenhal van Charleroi als locatie voor een nieuwe vestiging. Met de komst van een Metro voor professionals zou ook de aantrekkingskracht van de site, thuishaven van 35 concessiehouders, verhogen.

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Back to top