Tabakswinkels kunnen weer open

Tabakswinkel
Shutterstock.com

Tabakswinkels worden niet langer beschouwd als niet-essentiële winkels en mogen dus toch opnieuw de deuren openen. Op die manier wil de overheid een einde stellen aan de oneerlijke concurrentie door supermarkten en krantenwinkels.

 

Oneerlijke concurrentie

Toen de lockdown inging, werden ook de verkopers van rookwaren verplicht hun zaak te sluiten. Krantenwinkels en supermarkten konden de producten in kwestie evenwel gewoon verder verkopen, omdat anders het psychisch welzijn van veel rokers in het gedrang zou komen. “Oneerlijke concurrentie”, vond een tabakswinkel uit Baarle-Hertog en hij kaartte de zaak aan bij Antwerps gouverneur Cathy Berx.

 

Die laatste is na overleg met het federale niveau duidelijk: “Andere winkels verkopen rookwaren dus nog en dan moet een tabakswinkel dat ook nog kunnen”, zegt Berx in De Standaard. “Producten die niet essentieel zijn voor rokers, moeten ze wel afschermen. Ik denk dan aan gadgets of vuurwerk. Er zijn voor alle duidelijkheid niet zoveel van dat soort winkels meer, die bestaan nog slechts op enkele plaatsen.’”

 

De regeling geldt in principe in het hele land. Het gaat immers niet om een beslissing van de Antwerpse gouverneur, maar van de federale overheid.