Taksvrije shops Zaventem verkocht aan Lagardère

De taksvrije winkels van International Duty Free (IDF) op Brussels Airport komen in handen van de groep Lagardère. De Fransen betalen 250 miljoen euro aan NPM, een vehikel van de familie Frère.

 

Tax-free en Belgische chocolade

Voor 250 miljoen neemt de Franse ‘travel retail’-specialist Lagardère de luchthavenwinkelketen International Duty Free, of kortweg IDF, over van de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM). Die keten bestaat uit ruim dertig ‘tax-free’ shops op de Zaventemse luchthaven Brussels Airport, twee winkels op de luchthaven van Charleroi en de chocoladewinkels van The Belgian Chocolate House. IDF heeft bovendien een boetiek in Kenia.


Al sinds 1958 is IDF een vaste waarde op Brussels Airport: het lanceerde er de eerste taksvrije winkels, toen onder de naam Belgian Sky Shops. Het bedrijf baat ondertussen heel wat verschillende winkels uit, van snoep- over horloge- tot kledingwinkels. De meeste daarvan varen onder een eigen merkvlag, zoals Fashion Studio en Precious Time, maar er zijn ook partnerships met onder meer MAC en Hugo Boss.

 

Acht keer de verwachte winst

Met de overname, die wel nog moet worden goedgekeurd door de concurrentiewaakhond, zou Lagardère Travel Retail een omzet van 5,3 miljard euro bereiken en zijn positie als tweede grootste speler in de reiswinkelbranche verstevigen. In 2018 was International Duty Free goed voor een omzet van 183 miljoen euro. 


Eigenaar van IDF is sinds het prille begin de Nationale Portefeuillemaatschappij (NPM), een investeringsvehikel van de ondernemersfamilie Frère. Zij ontvangen nu zo’n acht keer het verwachte EBITDA van de keten in 2020 als overnamesom. Het managementteam van IDF blijft aan boord na de overname.


Het is de bedoeling van Lagardère om 7 miljoen euro aan synergievoordelen uit de acquisitie te halen tegen 2022. De reisretailer zegt ook sterker in te willen zetten op de chocolademarkt met behulp van The Belgian Chocolate House, dat wellicht ook naar andere landen zal worden uitgerold.