Taxfreeshops Lagardère ontslaan 153 medewerkers

Voorbeeld van taxfree shop op luchthaven
Foto: Sorbis / Shutterstock.com

Lagardère Travel Retail, bekend van de taxfreeshops, ontslaat 153 werknemers. Er wordt sinds juni over de besparingsplannen gesproken, maar sociaal overleg kon geen naakte ontslagen voorkomen.

 

Collectieve ontslagronde

In juni maakte Lagardère Travel Retail, uitbater van bijna 30 taxfreeshops in de luchthavens van Zaventem en Charleroi, te moeten besparen op personeel omwille van de coronacrisis. Door de pandemie zijn het reizigersverkeer en dus ook de inkomsten uit de ‘travel retail’ enorm gedaald, waardoor de keten het plan opvatte om 180 van de 547 banen te schrappen.


Uiteindelijk gaan nu 153 banen verloren, met name op de luchthavens van Zaventem, Charleroi en Deurne. Ook in een winkel op het station van Brussel-Zuid vallen ontslagen. Dat laat de directie aan de betrokken medewerkers weten via een e-mail. De ontslagen vallen in het kader van de wet-Renault, als collectief ontslag, en gaan op 1 januari 2021 in.


De vakbonden vinden het naar eigen zeggen “bijzonder jammer dat er geen onderhandelingen meer mogelijk waren”, aldus Michiel Van Opdenbosch van ACV Puls tegenover HLN. Sociaal overleg leidde niet tot een akkoord: volgens de vakbond was het voor de directie financieel niet mogelijk om verzachtende maatregelen, zoals prepensioen, te nemen. Veel van de medewerkers zijn op dit moment technisch werkloos omwille van de coronapandemie.