Tesco staakt productie gevangeniskerstkaartjes

Tesco staakt productie gevangeniskerstkaartjes
Shutterstock.com

De Britse supermarktketen Tesco heeft met onmiddellijke ingang de productie van kerstkaartjes in een Chinese fabriek stopgezet, omdat die dwangarbeiders tewerk stelt. Op één van de verkochte kaartjes ontdekte een meisje uit Londen een hulpkreet.

 

Politieke gevangenen

"Wij zijn buitenlandse gevangenen in de gevangenis van Qingpu in Shanghai in China. We worden gedwongen om tegen onze wil te werken. Help ons alsjeblieft en verwittig mensenrechtenorganisaties." Die boodschap stond in drukletters geschreven op een kerstkaartje dat gekocht werd bij supermarktketen Tesco. Een meisje van zes deed de opmerkelijke ontdekking.

 

Tesco reageerde op het bericht door prompt de productie stil te leggen: het bedrijf zei tegen de BBC "geschokt" te zijn en voegde er aan toe dat het nooit gevangenisarbeid in zijn productieketen zou toelaten. De retailer stelt ook een onderzoek in naar de fabriek waar de kerstkaarten worden gemaakt.

 

De betrokken leverancier, Zhejiang Yunguang Printing, heeft de aantijgingen intussen al formeel tegengesproken. Fabrieksmanager Shu Yunjia vertelde aan de BBC dat hij nooit werk had uitbesteed aan de Qingpu-gevangenis. Hoe de noodkreet dan wél in de kaart kon terechtkomen, kon de man echter niet zeggen.