Tesco wil belastingvermindering in ruil voor online taks

Tesco wil online taks betalen in ruil voor belastingvermindering
Shutterstock.com

Tesco, de grootste retailer van het Verenigd Koninkrijk, roept op om de commerciële vastgoedbelasting te hervormen en wil ter compensatie een taks betalen op online inkomsten.

 

Weg met vastgoedbelasting

Tesco vraag een vermindering van 20% van de zogenaamde ‘business rates’, een belasting die geheven wordt op alle Britse commercieel vastgoed, zoals winkels en cafés, maar ook op kantoren en magazijnen. De taks wordt berekend op basis van de geldende huurprijzen. Hierdoor betalen retailers die aanwezig zijn in de grote winkelstraten veel meer belastingen dan online spelers als Amazon, Asos en Boohoo, die vooral landelijke distributiecentra huren.

 

Ter compensatie van de verlaging van de vastgoedbelasting stelt Tesco-topman Dave Lewis een heffing van 2% op alle online verkopen voor. Hij krijgt alvast steun voor zijn plan van supermarktketen Co-op.

 

Besparingsrondes

Een week geleden maakt Tesco nog bekend dat het 4.500 jobs zal schrappen in zijn Metro-stadswinkels. Die komen bovenop een andere herstructurering waarbij ruim 9.000 banen verloren gingen. In beide gevallen werd de commerciële vastgoedtaks genoemd als een van de redenen achter de noodzaak om kosten te besparen en banen te schrappen.

 

Overigens heeft het Verenigd Koninkrijk - in navolging van Frankrijk - al plannen voor een Amazon-taks, die vooral grote online bedrijven zou treffen. Het wetsvoorstel dat de nieuwe taks zou invoeren is echter nog niet goedgekeurd.