Unilever ook zonder margarines over omzetkaap van 50 miljard euro

Unilever ook zonder margarines over omzetkaap van 50 miljard euro

Unilever ook zonder margarines over omzetkaap van 50 miljard euro
Shutterstock

Unilever blijft ook zonder zijn margarinetak een omzet van meer dan vijftig miljard draaien. De Britse-Nederlandse was- en voedingsmiddelenreus zag vooral de verkoop van zijn doucheproducten van Dove en voedingswaren van Knorr groeien.

 

Prijsconcurrentie in Europa

Unilever boekte in het vierde kwartaal van 2017 een omzet van twaalf miljard euro, exclusief de margarinetak die binnenkort wordt verkocht aan KKR. Die groei met 4% brengt de jaaromzet over heel 2017 op 50,7 miljard euro, dik 2% meer dan in 2016. Zonder nadelige wisselkoerseffecten zou er zelfs een groei van 3,5% zijn opgetekend.

 

Voor zijn groei is Unilever meer en meer afhankelijk van de opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika. De omzet in Noord-Amerika stabiliseerde en in Europa was er zelfs sprake van een lichte daling, als gevolg van de almaar hardere prijsconcurrentie tussen de supermarkten - een trend die nog wel even zal aanhouden.

 

6,5 miljard euro jaarwinst

Unilever boekte vorig jaar een nettowinst van 6,5 miljard euro, net geen miljard meer dan over 2016. Het bezuinigingsprogramma dat al enkele jaren loopt - en sneller dan voorzien begint te renderen - zal daar niet vreemd aan zijn: zo is de onderliggende marge gestegen naar 17,5%. Tegen 2020 moet die marge rond de 20% schommelen.

 

Voor dit jaar mikt de groep, die nog anderhalf jaar geleid wordt door de Nederlander Paul Polman, op een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Omzet e-commerce vorig jaar over 10 miljard euro

21/03/2018

E-commerce zit in de lift, ook in België. Toch is er nog erg veel groeipotentieel online: dat is de belangrijkste conclusie van BeCommerce, dat in zijn Market Monitor 2017 een online omzet van 10,05 miljard euro noteert voor België.

Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

HelloFresh koopt Amerikaanse concurrent en groeide sterk in 2017

21/03/2018

HelloFresh zag vorig jaar zijn omzet met 52% omhoog gaan. De dienst voor maaltijdboxen komt ook weer dichter bij het break-evenpunt: eind dit jaar zal er voor het eerst winst zijn, voorspelt het Duitse bedrijf.

Lidl België kiest voor duurzame plastic zakjes

21/03/2018

Lidl België wil de afvalberg verkleinen door alvast zijn niet-duurzame plastic zakjes uit de wereld te bannen. De maatregel past in een ruimere strategie, waarmee Lidl tegen 2025 minstens 20% minder plastics hoopt te verbruiken.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Back to top