Unilever stelt beslissing over eengemaakt hoofdkantoor uit

Unilever stelt beslissing over eengemaakt hoofdkantoor uit
Shutterstock

Een tijdje geleden heeft Unilever gezegd dat het in de toekomst niet langer verder wil met twee hoofdkantoren, één in Nederland en één het Verenigd Koninkrijk, maar nu wordt de uitvoering van die beslissing op de lange baan geschoven.

Politieke turbulentie

CEO Paul Polman liet aan de Financial Times verstaan dat het niet het gepaste moment is om over te stappen naar een eengemaakt hoofdkantoor. “Ik pleit ervoor om beslissingen uit te stellen, omdat er veel beweging is op het speelveld, met de nodige politieke turbulentie. De emoties van het moment zijn het echte probleem”, zegt hij. Hij voegt eraan toe dat de beslissing voor de locatie van het hoofdkantoor er eentje is die dertig tot vijftig jaar effect zal hebben op het bedrijf en dat er dus goed over moet worden nagedacht: de kans is groot dat hij wil wachten tot de brexit volledig is afgerond. Polman is zelf trouwens een groot tegenstander van die brexit.

 

Unilever werkt al jaren met een duale structuur, waarbij het zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland een hoofdkantoor heeft. Het staat ook in beide landen op de beurs genoteerd. Sinds de bekendmaking van de plannen om van die structuur af te stappen, wordt er in beide landen stevig gelobbyd om Unilever volledig binnen te halen.

 

In het Verenigd Koninkrijk willen ze tonen dat het land ook na de brexit nog interessant is voor grote multinationals en in Nederland is het minister-president Mark Rutte, die zelf een verleden heeft bij Unilever, die er alles aan doet om het bedrijf binnen te rijven. Het lijkt er nu dus op dat beide landen nog een tijdje zullen wachten op definitieve beslissing.