Unizo pleit voor veilig winkelen op afspraak

Unizo

Het ontbreken van enig perspectief tijdens de tweede lockdown valt handelaars zwaar. Unizo vraagt de regering daarom om ‘safe shopping’ op afspraak zo snel mogelijk toe te laten.

 

Onzekerheid knaagt

Volgens de zelfstandigenorganisatie wordt de lockdown voor een heleboel handelszaken, die sinds 2 november verplicht moesten sluiten, onhoudbaar. Daarbij weegt het ontbreken van enig perspectief het zwaarst, want voorlopig weten ze alleen dat de overheid de coronamaatregelen op 1 december zal evalueren. "Die onzekerheid, terwijl net hun beste verkoopsperiode er zit aan te komen, maakt veel handelaars wanhopig", zegt Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO.

 

Samen met onder meer de aangesloten beroepsfederaties Mode Unie, Navem (meubel- en woonwinkels), Nelectra (elektrosector), Traxio (auto, fiets, mobiliteit), BTV (tuincentra), Ars Nobilis (juwelen) en Bouwunie (bouwsector, ook toonzalen) vraagt Unizo daarom om het winkelen op afspraak én op een veilige manier zo snel mogelijk toe te laten. De oproep gaat gepaard met een campagne op sociale media, met visuals die verschillende productcategorieën illustreren.

 

Online geen echte oplossing

Van Assche vraagt dus geen volledige heropening van de winkels. Er is immers ook veel begrip voor de maatregelen om het coronavirus in te dijken. Maar de huidige regeling met afhaalpunten werkt voor een heel aantal sectoren niet goed, stelt hij. "Een nieuwe wagen, een eetkamer of bankstel, een juweel... Dat willen de meeste klanten toch nog vooraf met hun eigen ogen kunnen bekijken en kiezen, terwijl een verkoper er de nodige uitleg bij geeft." Unizo wil trouwens dat de steunmaatregelen van de overheid ook behouden blijven, wanneer het winkelen op afspraak weer toegelaten is. "Op afspraak gaan handelszaken immers nog altijd ver onder hun normale omzetniveau blijven", aldus nog Van Assche.

 

De oproep van Unizo wordt ook “op het terrein” ondersteund. In een filmpje op Facebook richtte Brooklyn-zaakvoeder Ubbe Descamps zich rechtstreeks tot premier Alexander De Croo. “Wij kunnen de gezinnen die shoppen bij ons op afspraak laten komen en wij kunnen hen veilig helpen. [...] Geef ons de kans om vanaf 1 december open te gaan op afspraak zodanig dat we nog iets kunnen maken van ons jaar, want het is meer dan nodig.”

 

Een hele reeks grote retailers, waaronder JBC en Torfs, vragen intussen financiële steun aan de regering. Ze dringen er onder meer op aan om de huur voor minstens een maand op te schorten. De pandeigenaars zouden in ruil dan een belastingkrediet op het kwijtgescholden bedrag ontvangen.