Vakbond beschuldigt eigenaar Mega World van gesjoemel

Mega World winkel
Foto RetailDetail

Vakbond ACV Puls roept medewerkers van Mega World op om de winkels niet meer te openen en geen geld meer door te storten aan het moederbedrijf. De bond vreest een leegroof en trekt naar de rechtbank.

 

“Schimmige vennootschappen”

De vakbond beschuldigt ondernemer Dirk Bron, die de Belgische winkels van Blokker overnam en ze omvormde tot de outletketen Mega World, ondubbelzinnig van gesjoemel. Het bedrijf heeft een betaalachterstand van zo’n 10 miljoen euro tegenover de overheid omdat het sinds de overname nog geen btw, sociale bijdragen of belastingen heeft betaald. Bovendien heeft de retailer zo’n 35 miljoen euro schulden, hoewel Bron het bedrijf zonder schulden kon overnemen en er 15 miljoen euro aan voorraden en 5 miljoen aan cash bovenop kreeg. Volgens ACV Puls is er geld doorgesluisd naar “schimmige vennootschappen”, onder andere in Monaco, schrijft De Standaard.
 

De directie belooft meer financiële duidelijkheid op een ondernemingsraad op vrijdag 23 oktober, maar de vakbond, die vreest dat Bron het bedrijf leegrooft en dat het personeel in oktober geen loon meer zal ontvangen, trekt nu naar het gerecht. Maandag 19 oktober komt een gedelegeerd rechter van de ondernemingsrechtbank alvast langs om de boekhouding te controleren en na te gaan of de vraag van het bedrijf voor een gerechtelijke reorganisatie met bescherming tegen schuldeisers toegekend kan worden. Een uitspraak wordt verwacht op maandag 26 oktober.


Ondanks de oproep van de vakbond gingen de meeste vestigingen van Mega World maandag wel gewoon weer open. De winkels vragen klanten om cash te betalen en houden het geld in verzekerde bewaring.