Vakbond dreigt met acties in retailsector

Shutterstock.com

Volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) mogen de lonen in de privésector met slechts 0,4% stijgen de komende twee jaar. AVC Puls vindt dit onaanvaardbaar en sluit acties in de retailsector niet uit.

 

"Stank voor dank"

Elke 2 jaar onderhandelen de sociale over een interprofessioneel akkoord (IPA) dat de loonnorm voor de privésector vastlegt. Het CRB heeft al laten verstaan dat er ruimte is voor een verhoging van 0,4% bovenop de index. “Concreet wil dat zeggen dat een gemiddeld loon in de distributiesector na indexering met amper acht euro mag stijgen de komende twee jaar en dat is onaanvaardbaar’’, zegt Kristel Van Damme, sectorverantwoordelijke distributie bij ACV Puls. De vakbond wijst er ook op dat die acht euro het maximale bedrag is voor voltijdse werknemers, terwijl er in de sector veel mensen deeltijds aan de slag zijn.

 

Volgens Van Damme hebben onder meer de voedingswinkels, de doe-het-zelfzaken, de dierenvoedingswinkels en de elektro-winkels afgelopen jaar gouden zaken gedaan door de coronacrisis. Het personeel heeft het land mee draaiende gehouden. Is dit dan de beloning, vraagt ze zich af? “Dit noem ik gewoon stank voor dank.”

 

Acties mogelijk

ACV Puls erkent dat sommige bedrijven in de sector het erg moeilijk hebben. De vakbond zal in die ondernemingen geen onverantwoordelijke looneisen stellen. Maar in de bedrijven waar het erg goed gaat moeten er “mogelijkheden zijn tot essentiële loononderhandelingen”, stelt de vakorganisatie.

 

ACV Puls sluit niet uit dat er de komende weken acties zullen volgen in de sector.