Vakbond zet Metro onder druk

Shutterstock.com

De plannen van Metro-CEO Olaf Koch om de noodlijdende hypermarktketen Real te verkopen en de loonvoorwaarden aan te passen, stuiten op hevig verzet van de Duitse vakbond Verdi. Maandag was er een nationale stakingsactie.

 

Sociale onrust

In zowat de helft van de 282 Duitse Real-vestigingen legden medewerkers maandag het werk neer, en 3000 medewerkers namen deel aan een betoging voor het hoofdkantoor van de Metro-groep in Düsseldorf. Verdi eist dat de retailer opnieuw een collectief loonakkoord tekent voor de zowat 34.000 medewerkers. Metro had die loonafspraken dit voorjaar opgezegd omdat de kosten te hoog opliepen: nieuwe medewerkers konden daardoor tegen voordeligere voorwaarden worden aangeworven. Daar is de vakbond het echter niet mee eens en de stakers krijgen steun van federaal minister van arbeid Hubertus Heil, die pleit voor een versterking van collectieve arbeidsovereenkomsten in de retailsector. Volgens hem mag de toenemende digitalisering in de handel niet leiden tot uitbuiting.

 

Wat ook meespeelt in de acties, is de grote onrust die bij de medewerkers is ontstaan nadat de plannen voor de verkoop van de keten bekend raakten. Koch klinkt echter vastberaden in een reactie en zegt dat de staking hem niet zal tegenhouden om Real te verkopen. Volgens hem moet Metro zich focussen op de groothandelsactiviteiten. “We streven ernaar om Real als één geheel te verkopen,” benadrukt hij. Mogelijk komt de keten in handen van durfkapitaal. Ook Amazon werd getipt als overnamekandidaat.