Verkoop Hema afgesprongen | RetailDetail

Verkoop Hema afgesprongen

Verkoop Hema afgesprongen
Shutterstock.com

De overname van Hema door de Belgische investeringsmaatschappij Core Equity zal dan toch niet doorgaan. Onenigheid met de franchisenemers van de retailer over de onlineverkopen ligt aan de basis van de mislukking.

 

Grote onlineplannen

Toen begin mei het nieuws uitlekte dat een Brusselse investeringsgroep Hema wilde overnemen van de Britse eigenaar Lion Capital, klonk het nog dat er al een mondeling akkoord was en dat de handtekeningen snel zouden volgen. Dat bleek te optimistisch: Core Equity trekt de stekker uit de onderhandelingen, meldt De Telegraaf.

 

De contracten met de franchisenemers vormen het struikelblok voor de investeerders. Zij koesterden namelijk grote plannen voor Hema op het vlak van e-commerce, maar volgens de huidige overeenkomsten gaat het leeuwendeel van de winst uit de onlineverkopen naar de franchisenemers, en zo is een Hema-webshop nooit winstgevend te krijgen. Voor Lion Capital is dit een flinke tegenvaller: de eigenaar zoekt al langer naar een overnemer, en het is al de derde keer dat overnamegesprekken mislukken.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Albert Frère lust wel een Vanreusel frikandel

20/06/2018

Ergon, een investeringsfonds van de holding GBL, neemt een participatie in Beltaste, het bedrijf achter frikandellenfabrikant Vanreusel. Dat was al een tijd op zoek naar een financiële partner.