Verkoop van pc's groeit eerste keer in zes jaar | RetailDetail

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar
Shutterstock

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

 

Groei te danken aan Windows 10

De kwartaalgroei breekt met de tendens van afnemende interesse in de aankoop van een pc, ten voordele van smartphones of tablets. Gartner is van mening dat dit te maken heeft met de lancering van Windows 10: veel bedrijven besloten immers om hun computers te vervangen door één met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Het leeuwendeel van de verkoop komt dan ook uit de zakelijke markt. Volgens Mikako Kitagawa, analist bij Gartner, liep de verkoop in de consumentenmarkt wel nog steeds terug. De verwachting is dan ook dat de stijgende verkoop van pc’s een tijdelijk fenomeen is.

 

Het Chinese Lenovo en het Amerikaanse HP zijn beiden in de running om de rol van marktleider te claimen op de consumentenmarkt: beide bedrijven behalen een marktaandeel van 21,9%. Dell volgt op de derde plaats met 16,8%, Apple moet zich tevreden stellen met een marktaandeel van slechts 7,1%.

 

In een ander onderzoek besluit ook IDC dat de verkoop van computers in het tweede kwartaal van 2018 een groei kende. Volgens het bedrijf passeerden 62,3 miljoen desktops en notebooks de toonbank (tegenover 62,1 miljoen bij Gartner) en is dat 2,7% meer dan in 2017.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.

Alibaba-topman en premier Michel bespreken investering in Luik

04/07/2018

Jack Ma, oprichter en voorzitter van de Chinese internetreus Alibaba, heeft een mogelijke investering in Luik besproken met premier Charles Michel. Na afloop was Ma vaag, Michel legt de bal bij het bedrijf.

Toch nog een tweede leven voor Toys "R" Us?

02/07/2018

Het doek is finaal gevallen over Toys "R" Us in de Verenigde Staten: alle winkels zijn er dicht en 30.000 medewerkers staan op straat. Toch hoopt de beroemde speelgoedketen nog op een toekomst.