Vertrouwen consument op hoogste peil in 9 jaar | RetailDetail

Vertrouwen consument op hoogste peil in ruim 9 jaar

Vertrouwen consument op hoogste peil in ruim 9 jaar

De stemming onder de Nederlandse consumenten staat zowat in het zenit: de barometer van hun vertrouwen is in oktober gestegen naar zijn hoogste peil in ruim negen jaar.

Ruim boven gemiddelde

In oktober steeg de barometer van het consumentenvertrouwen van de CBS met 4 punten tot 12. Dat houdt in dat er nu al 12% meer optimisten dan pessimisten zijn, meteen de beste score sinds augustus 2007. De vooruitgang is vooral het gevolg van de sterk toegenomen koopbereidheid, omdat de consumenten hun financiële situatie zien beter worden. Verder oordelen ze iets positiever over het economisch klimaat.

 

De huidige score ligt ook ruim boven het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar, dat op -8 staat. Het dieptepunt werd bereikt in februari 2013, toen de indicator tot -44 zakte. Het toppunt van +27 dateert van april 2000.

 

Consument geeft meer uit

Intussen blijkt ook dat de Nederlandse consumenten in augustus 1,0% meer uitgaven dan in dezelfde maand van 2015. Vooral de dienstensector profiteerde daarvan: hier bedroeg de stijging 1,6%. Uitgaven aan diensten maken ruim de helft van de totale binnenlandse consumptieve bestedingen uit. Daarnaast hebben de consumenten 0,4% meer besteed aan voedings- en genotmiddelen. Aan duurzame goederen ten slotte werd ongeveer hetzelfde gespendeerd als een jaar eerder.

 

Winkels voor woninginrichting noteerden met ruim 9% niettemin de sterkste omzetgroei en ook de omzet van doe-het-zelfzaken was flink hoger. Verder konden winkels in bovenkleding en drogisterijen meer omzet noteren dan een jaar eerder. De verkopen in winkels in consumentenelektronica kwamen daarentegen ongeveer 7% lager uit dan een jaar eerder. De daling bij de fysieke winkels is onder andere te wijten aan faillissementen en hevige concurrentie van webwinkels.

 

De retailers mogen een verdere verbetering verwachten. Volgens de CBS Consumptieradar zijn de omstandigheden voor de consumptie in oktober nog gunstiger dan in augustus en september.

 

Het Centraal Bureau voor de Statistiek bevraagt elke maand de Nederlandse bevolking over hun oordeel met betrekking tot het algemene economische klimaat en hun koopbereidheid. Vervolgens worden de positieve scores verminderd met de negatieve.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.