Vestager: “Amazon misbruikt data van partners”

Vestager: “Amazon misbruikt data van partners”
Shutterstock.com

Volgens de Europese Commissie overtreedt Amazon de concurrentieregels. Eurocommissaris voor mededinging Margrethe Vestager stelt dat de webreus data van andere verkopers op de marktplaats gebruikt om het eigen bedrijf te bevoordelen.

 

Vertrouwelijke data

Vestager klaagt Amazon formeel aan voor machtsmisbruik. Het bedrijf misbruikt allerlei gegevens zoals bijvoorbeeld het aantal verkochte producten of hoe vaak aanbiedingen van andere verkopers bekeken worden. Op die manier “omzeilt Amazon de risico’s van het concurreren met andere winkels”, citeert de NOS een persverklaring. Daardoor kan de webgigant identieke producten aan een lagere prijs aanbieden.

 

In juli vorig startte de Europese Commissie een onderzoek naar mogelijke concurrentievervalsing door Amazon. Het bedrijf van Jeff Bezos is immers zowel marktplaats als verkoper. Vestager oordeelt nu dat het die dubbele rol wel degelijk misbruikt. De Amerikaanse webreus krijgt wel nog de gelegenheid om zich te verdedigen. Nadien kan de commissie alsnog een boete opleggen of aanpassingen eisen.

 

Vestager kondigt in één adem ook een nieuw onderzoek aan, ditmaal gefocust op de logistiek en leveringsdiensten van Amazon. De webreus zou immers het eigen aanbod en dat van winkeliers die gebruik maken van de logistieke diensten van Amazon bevoordelen. Daarbij zou ook het zogeheten Prime-abonnement nader bekeken worden. De commissie wil weten hoe handelaars op het platform de Prime-klanten kunnen bereiken.