Vierde coronagolf zadelt retailers op met personeelstekorten

Shutterstock.com

Door de snelle toename van besmettingen met de deltavariant van het coronavirus moeten heel wat retailmedewerkers in quarantaine. Vooral in het Verenigd Koninkrijk, maar onder andere ook in Nederland, leidt dat tot lege rekken en zelfs winkelsluitingen.

 

“Pingdemie”

De Britten hebben er al een specifieke term voor: de “pingdemie”, verwijzend naar het bericht dat mensen via de app van de Britse gezondheidsdienst NHS op hun smartphone ontvangen (“ping”) nadat ze in contact zijn geweest met iemand die positief heeft getest op het coronavirus. Flink wat chauffeurs, arbeiders en winkelmedewerkers moeten na zo’n contact uit voorzorg gedurende tien dagen thuis blijven, en dat veroorzaakt problemen in de bevoorradingsketen.

 

Onder andere Marks & Spencer, Coop en Tesco hebben al laten weten dat de gedwongen quarantaines kunnen leiden tot lege rekken en winkelsluitingen. Diepvriesketen Iceland is als eerste Britse winkelketen effectief overgegaan tot winkelsluitingen, meldt Charged Retail. Zowat duizend medewerkers van de retailer (van de 30.000) zitten noodgedwongen thuis in zelfisolatie, en dat aantal stijgt nog. Op aandringen van de werkgevers bekijkt de Britse overheid nu of de regels kunnen worden versoepeld voor bepaalde essentiële sectoren.

 

Fabrieken dicht

Niet enkel in het VK stelt het probleem zich: ook in Nederland stijgt het aantal besmettingen met de deltavariant zienderogen. Veel winkelketens kampen daardoor met een structureel tekort aan personeel, zegt Jan Meerman van sectororganisatie INretail aan Retailtrends. Bij onlinesupermarkt Picnic zaten begin deze week al negentig medewerkers in quarantaine. “Dat raakt ons wel, gelukkig is het vanwege de vakantietijd iets minder druk”, zegt mede-eigenaar Michiel Muller tegen het AD. In België zijn voorlopig geen problemen gemeld.

 

Doordat ook Azië geconfronteerd wordt met een nieuwe besmettingsgolf, dreigen echter ook aan fabrikantenzijde bevoorradingsproblemen. Zo heeft Nike al laten weten dat twee van zijn belangrijkste Vietnamese leveranciers hun fabrieken hebben gesloten door een piek in coronabesmettingen. Mogelijk komt het merk daardoor binnenkort zonder schoenen te zitten.