Vlaamse steden en gemeenten “weinig creatief bij ondersteunen lokale handelaars” | RetailDetail

Vlaamse steden en gemeenten “weinig creatief bij ondersteunen lokale handelaars”

Vlaamse steden en gemeenten “weinig creatief bij ondersteunen lokale handelaars”

Twee op de drie Vlaamse steden en gemeenten blijven zweren bij de oude recepten om de detailhandel op hun grondgebied te steunen. Aan e-commerce en sociale media wordt amper aandacht besteed, hoewel volgens het NSZ net daar flink wat troeven liggen.

Braderijen, jaarmarkten, avondmarkten, cadeaubonnen

Uit onderzoek van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bij de 308 Vlaamse steden en gemeenten blijkt dat slechts één op de drie lokale besturen hun lokale handelaars op een "creatieve en originele manier" ondersteunt. "Twee derde van alle lokale besturen blijft kiezen voor dezelfde, oude recepten", klinkt het bij de zelfstandigenorganisatie.

 

"De gehanteerde ondersteuningsmethoden zijn nagenoeg overal dezelfde: braderijen, jaarmarkten, avondmarkten, lokale raden met inspraak van zelfstandigen, cadeaubonnen bij de handelaars van de gemeente of stad, afterworkshopping, ... Op zich zijn dat natuurlijk waardevolle initiatieven, maar anderzijds is het ook nodig om niet op de lauweren te blijven rusten en vernieuwend te zijn."

 

Pop-upwinkels, maskeerwinkels, internetplatformen

Sommige gemeentebesturen hebben de boodschap begrepen en "voeren een proactief antileegstandbeleid door financiële ondersteuning te geven voor pop-upwinkels (onder meer in Landen en Mechelen) of door vitrinestickers te kleven op leegstaande uitstalramen (o.a. in Merchtem en Duffel). Zo worden als het ware nep- of maskeerwinkels gecreëerd met op het uitstalraam een afbeelding van een winkel, wat het straatbeeld alvast aantrekkelijker maakt. Andere gemeentebesturen kiezen er dan weer voor om opstart- en renovatiepremies te geven om de leegstand in te dammen (o.m. in Tongeren)."

 

Opvallende afwezige zijn de moderne digitale technologieën, zo blijkt nog uit het onderzoek: "E-commerce en sociale media zijn vandaag niet meer weg te denken uit de maatschappij en vormen ook een mogelijke troef voor handelaars. Jammer genoeg organiseert slechts een handvol lokale besturen (Leuven en Lier bijvoorbeeld) opleidingen over hoe handelaars zich het best online kunnen profileren of zet slechts een beperkt aantal een online platform op voor de lokale handelaars en horeca (Hasselt)."

 

Het NSZ roept de steden en gemeenten op om bijvoorbeeld een app te ontwikkelen die een overzicht geeft van alle winkels op hun grondgebied en de producten die ze aanbieden, maar ook bijvoorbeeld van de promoties of acties die lopen in deze of gene handelszaak. "In ieder geval moeten de lokale besturen, samen met de handelaars, nadenken hoe ze anno 2015 van de lokale handel een blijvende bondgenoot kunnen maken. Slaapdorpen zonder uitgesproken commerciële activiteiten zijn er momenteel al te veel in Vlaanderen", aldus nog het NSZ.

 

Om lokale handelaars alvast op creatieve ideëen te brengen en te inspireren met innovatieve mogelijkheden, tourt vanaf dit najaar de Future of Shopping Roadshow - de winkel van de toekomst op wielen - van RetailDetail in samenwerking met Unizo door Vlaanderen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.