Vliegende auto, VR-supermarkt en varkens in Antwerpen

Havenpaviljoen SuperNova Antwerpen
Foto: Flanders DC

Antwerpen is van 27 tot 30 september in de ban van hightech: het futuristische technologiefestival SuperNova brengt technologieën en ondernemers uit Silicon Valley exclusief naar België. De aftrap werd vandaag gegeven bij RetailDetail.

 

Vier dagen Silicon Valley in Antwerpen

Tijdens het eerste internationale SuperNova-festival komt de toekomst naar Antwerpen: van 27 tot 30 september organiseren Flanders DC en Scale-Ups.eu er, met de steun van de Vlaamse overheid, een vierdaagse waarmee zowel professionals als het grote publiek zich even in Silicon Valley kunnen wanen. SuperNova palmt het Antwerpse Eilandje in met een conferentie met stersprekers zoals marketingpionier Seth Godin, iconisch uitvinder Ray Kurzweil en ’s werelds eerste officiële cyborg, maar er is ook een technologiebeurs, een jobbeurs en vijftig Europese scale-ups krijgen de kans om te pitchen voor het kruim van de internationale durfkapitaalwereld.

 

Na twee dagen voor de bedrijfswereld staat het weekend in teken van een gratis publieksspektakel, waar iedereen de technologie kan ontdekken die onze toekomst vorm zal geven. Bezoekers kunnen er onder meer een cocktailshakende robot, cobotten en exoskeletten aan het werk zien, maar maken ook kennis met een vliegende auto en een jurk gemaakt uit drones. Of wil u liever de Menapische varkens - een uitgestorven ras dat dankzij technologie weer tot leven is gewekt - voederen? Leren vliegen met drones of rijden met elektrische voertuigen kan gerust ook.

 

“Op de drempel van een fantastische tijd”

Het volledige programma van SuperNova is vandaag voorgesteld bij RetailDetail in het bijzijn van Antwerps burgemeester Bart De Wever en Vlaams economieminister Philippe Muyters. “We staan op de drempel van een fantastische tijd”, aldus Muyters: “Overal duiken nieuwe opwindende innovaties op en Antwerpen wordt eind september één groot technologiepretpark, om mensen te laten zien wat technologie allemaal betekent. We tonen niet alleen dat mensen niet bang moeten zijn, maar dagen ze uit om mee te werken."

 

Onder het motto ‘Tomorrow is unstoppable’ wil SuperNova ook innovatie van eigen bodem laten zien en tonen hoe sterk technologische vooruitgang hier al aanwezig is. Met het festival, waarin 3,15 miljoen euro is geïnvesteerd, wil de Vlaamse overheid duidelij maken dat "Vlaanderen ook fier mag zijn".

 

“We moeten onze mensen ook voorbereiden op wat komt. De smartphone is net tien jaar oud en we kunnen al niet meer zonder. Wat belooft dat voor de komende eeuw? We moeten zorgen dat iedereen mee is. Antwerpen moet minstens de slimste stad van het land zijn, maar ook internationale aantrekkingskracht hebben als groeimotor van de nieuwe economie”, beaamt Antwerps burgemeester De Wever.

 

Retailhub eenmalig publiek toegankelijk

Bezoekers ontdekken tijdens het festival in retailhub, het 'experience center' van RetaillDetail, de toekomst van wonen en winkelen. In de shopomgeving van de toekomst, met 1250 m² aan spraakmakende winkelinnovaties, kunnen bezoekers shoppen in een VR-supermarkt of een interactieve spiegel en paskamer uitproberen die suggesties geeft voor ‘looks’ die bij hen passen. 

 

Retailhub is tijdens 29 en 30 september eenmalig – en helemaal gratis – toegankelijk voor het grote publiek. Iedereen kan tijdens het weekend de toekomst in reizen via demo’s van 200 bedrijven op zestien verschillende locaties in de omgeving van Het Eilandje in Antwerpen.