Vrijdag versoepelingen voor de winkels?

Lege winkelstraat
Shutterstock.com

Morgen komt het Overlegcomité opnieuw samen. Verwachting is dat de winkels binnenkort onder bepaalde voorwaarden weer open zullen mogen.

 

Consensus

Volgens De Standaard is er binnen de regering een consenus in de maak, waarbij de niet-essentiële winkels onder bepaalde voorwaarden opnieuw de deuren zouden mogen openen. Die voorwaarden zijn evenwel niet min. In de eerste plaats moeten de bestaande veiligheids-en hygiëneregels strikt toegepast en mogelijk zelfs nog aangescherpt worden. Daarbij denkt men bijvoorbeeld aan het winkelen op afspraak.

 

De tweede voorwaarde is veel moeilijker afdwingbaar, want die bepaalt dat de heropening niet mag leiden tot grote drukte in de winkelstraten of op het openbaar vervoer. Iedereen herinnert zich de beelden van een overvolle Nieuwstraat eind oktober, en een herhaling daarvan willen alle partijen kost wat kost vermijden.

 

Perspectief nodig

“We mogen niet de fout van september herhalen en te snel versoepelen. De coronapandemie onder controle brengen is dé prioriteit. Maar als het kan, moet er vrijdag perspectief zijn voor de retail. Zo niet, moeten er extra steunmaatregelen komen”, verklaarde een woordvoerder van van federaal minister van Economie Pierre-Yves ­Dermagne (PS).

 

De meeste andere partijen zouden op dezelfde lijn zitten. Enkel voor de Waalse liberalen van MR, met minister van Middenstand David Clarinval voorop, gaan de voorstellen niet ver genoeg. Zij zouden voorstander zijn van een volledige heropening van de retail, schrijft GVA. “Ik word overspoeld door telefoontjes en mails van zelfstandigen die niet liever willen dan weer aan de slag gaan. We weten dat winkels niet de plaats bij uitstek van besmettingen zijn. Die moeten we zo snel mogelijk weer openen. Het is een kwestie van leven of dood”, sprak de minister in een interview op de RTBF. Binnen de MR gaan zelfs stemmen op om ook de horeca snel weer te openen, maar het is uitgesloten dat er op dat vlak al versoepelingen zullen komen.

 

Winkelen is veilig

Wellicht wordt het dus shoppen op afspraak in één of andere vorm. Zelfstandigenorganisatie Unizo was al eerder gewonnen voor dat idee. Voor kleinere boetieks en bijvoorbeeld keukenwinkels kan het systeem zeker werken. Maar zoals retailspecialist Jorg Snoeck al liet verstaan, is het voor de grote ketens, die het toch vooral van de volumes moeten hebben, maar een halfslachtige oplossing. Hij pleit daarom ook voor de volledige heropening van de winkels, uiteraard in veilige omstandigheden. “Winkels zijn géén haarden van besmetting. Nooit geweest. De voorzorgsmaatregelen werken. De winkels zijn klaar. Open ze, nu.”


Ook schoenretailer Wouter Torfs pleit voor een volledige heropening begin december. Wachten tot half december kan een gevaarlijke eindejaarsrush veroorzaken, vreest hij. Winkelen op afspraak is voor zijn type van winkels geen goede oplossing, voegt hij er nog aan toe.