Waarom Amazon nieuwe Whole Foods winkels wil openen

Volgens Amerikaanse media is Amazon van plan om nieuwe vestigingen te openen van supermarktketen Whole Foods. Die winkels dienen ook als verdeel- en afhaalpunt voor de abonnementsdienst Prime Now.

 

Prime Now sneller uitrollen

In de Verenigde Staten is Amazon verwikkeld in een harde concurrentiestrijd met grote spelers als Target, Kroger, Ahold Delhaize en vooral Walmart, dat zijn achterstand online in snel tempo goedmaakt. Volgens The Wall Street Journal wil Amazon daarom meer en grotere winkels van Whole Foods openen. Amazon nam die duurzame supermarktketen in 2017 over. Die keten heeft momenteel zo’n 475 fysieke winkels, maar de expansie stond de afgelopen jaren op een laag pitje.

 

Dat zou nu wel eens kunnen veranderen: met meer fysieke winkels kan Amazon namelijk zijn Prime Now-dienst sneller uitrollen in gebieden waar die tot nu toe niet beschikbaar was. Prime-abonnees kunnen hun online bestellingen binnen de twee uur thuis laten leveren, of binnen het half uur afhalen in een winkel in hun buurt. De retailer kijkt onder meer naar de westelijke staten Idaho, Utah en Wyoming. De nieuwe winkels zouden met een goede 4.000 m² iets groter worden dan de bestaande, precies omdat ze ook als afhaal- en distributiehub moeten dienen.