Wall Street verwacht donkere retailweek | RetailDetail

Wall Street verwacht donkere retailweek

Wall Street verwacht donkere retailweek
Foto Shutterstock

Deze week maken een aantal Amerikaanse klassieke retailers hun resultaten over het eerste kwartaal van 2017 bekend. Goede rapporten worden alvast niet verwacht.

Weinig trompetgeschal

Op de aankondigingskalender van Wall Street staan onder meer JCPenny, Macy’s, Nordstrom en Kohl’s. Hun cijferbiechten zullen ongetwijfeld een licht werpen op de evolutie in de sector, maar analisten zijn niet positief. De Amerikaanse economie groeide in het eerste trimester immers maar met 0,7%, onder meer omdat de gezinsbestedingen slechts met 0,3% toenamen: de slechtste prestatie sinds 2009.

 

Bovendien wordt de klassieke handel het zwaarst getroffen. Volgens vastgoedmakelaar Cushman & Wakefield is het aantal Amerikanen dat nog naar een fysieke winkel gaat tussen 2010 en 2013 meer dan gehalveerd en gaat het sindsdien verder omlaag. Vastgoedonderzoeksbureau Green Street Advisors berekende zelfs dat de omzet per vierkante voet in de klassieke warenhuizen hierdoor van 165 dollar in 2006 naar 124 dollar in de lente van 2016 is gezakt, zonder op beterschap te mogen rekenen.

 

Reorganisaties volop aan de gang

Dat heeft zware gevolgen: dit jaar sloten al bijna 3.600 klassieke warenhuizen de deuren. Voor het hele jaar wordt gerekend op 8.600 sluitingen, waarmee het totaal van meer dan 7.000 uit 2008, toen de financiële crisis lelijk huis hield, kan worden overschreden.

 

Voor de werkgelegenheid in de sector is dat uiteraard geen goede zaak: in het eerste kwartaal gingen in de Amerikaanse retail al meer dan 30.000 jobs verloren. De verliezen in februari en maart waren de ergste sinds de terugval in november en december 2009, wat er duidelijk op wijst dat de sector volop in reorganisatie is.

 

Online profiteert

Toch zijn de beleggers niet negatief over de globale retailsector, want de nieuwe retailers liggen wel in de gratie. Hun groep wordt aangevoerd door Amazon.com, Netflix en Priceline: in 2016 waren de online verkopen in de VS dan ook al goed voor een omzet van bijna 400 miljard dollar (zowat 370 miljard euro), 14,4% meer dan het jaar voordien. Voor 2017 gaat het Centre for Retail Research uit van een verdere toename met 14,9%, en voor 2018 wordt op een bijkomende online verkoop van 15,4% gerekend.

 

Ook een aantal meer traditionelen vallen echter niet uit de toon: ook van ketens als Home Depot en Lowe’s worden goede resultaten verwacht nu de huizenprijzen weer aantrekken en investeren in een woonst aantrekkelijk wordt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Wil Kimberly-Clark af van z’n Europese tak?

20/07/2018

De producent van Kleenex-zakdoekjes, Huggies-luiers en Scottex-toiletpapier kampt met tegenvallende verkoopcijfers en oplopende kosten. Financiële bronnen vermoeden dan ook dat Kimberly-Clark Europese business wil verkopen.

Dieprood Galeria Kaufhof (en Inno) vestigt alle hoop op fusie

20/07/2018

Galeria Kaufhof (waar ook Galeria Inno toe behoort) zit diep in de rode cijfers: het verlies zou er oplopen tot zo'n 30 miljoen euro. Een fusie tussen Karstadt en Galeria Kaufhof moet volgens eigenaar Hudson's Bay heil brengen.

Een mooiere en energiezuinigere winkel zonder investering

18/07/2018

(publireportage) Wilt u al uw winkelfilialen voorzien van LED-verlichting? Maar ziet u op tegen het gedoe, om van de forse investering nog maar te zwijgen? Maxeda kiest daarom voor Light as a Service voor hun Brico en Praxis winkels en bespaart tot wel 70% aan energie.

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.