Walmart bant e-sigaret

Walmart bant e-sigaret
Shutterstock.com

Walmart, 's werelds grootste retailer, stopt met de verkoop van e-sigaretten in alle vestigingen van Walmart en Sam’s Club in de Verenigde Staten. De e-sigaret zou een nog onbekende longziekte veroorzaken.

 

Onzekerheid

"Gezien de groeiende federale, nationale en lokale regelgevende complexiteit en onzekerheid met betrekking tot e-sigaretten, zijn we van plan de verkoop van elektronische nicotineproducten in alle filialen van Walmart en Sam’s Club in de VS te staken", staat in een memo die CNBC kon inkijken. De supermarktketen zal wel de resterende voorraad nog verkopen.

 

E-sigaretten werden tot dusver altijd als minder schadelijk beschouwd dan gewone sigaretten. Toch is de industrie onder vuur komen te liggen omdat gezondheidsfunctionarissen in de Verenigde Staten het gebruik van de e-sigaret linken aan een nieuwe mysterieuze longziekte die sinds kort de kop opsteekt, en waaraan inmiddels acht mensen zijn overleden. Er zijn al 530 gevallen van de ziekte bekend. Specialisten hebben niet één merk of stof als oorzaak kunnen identificeren. De meeste patiënten geven het gebruik van THC toe, de stof in marihuana die een ‘high’ veroorzaakt. Sommigen hebben zowel nicotine als THC gebruikt, terwijl andere patiënten zeggen dat ze alleen e-sigaretten hebben gerookt.

 

Jongeren

Eerder dit jaar verhoogde Walmart al de leeftijd waarop men tabaksproducten kan kopen tot 21 jaar. Die beslissing werd genomen omdat de e-sigaret erg populair was geworden bij tieners. Ruim een kwart van de scholieren zou regelmatig ‘dampen'.

 

De Amerikaanse ‘Vaping Association’ spaarde haar kritiek niet op Walmart, omdat de keten wél gewone sigaretten - en andere dodelijke dingen, zoals wapens - blijft verkopen. "Je weet dat je midden in morele paniek zit wanneer grote bedrijven zoals Walmart het gemakkelijker vinden om dodelijke tabaksproducten te verkopen dan schadebeperkende alternatieven."