Weg vrij voor verkoop en schuldsanering Hema

Gevel winkel van retailer Hema
Foto: Hindrik Johannes de Groot / Shutterstock.com

Hema is nu officieel in handen van zijn schuldeisers: de rechtbank heeft goedkeuring gegeven voor de overname, in ruil voor de kwijtschelding van 300 miljoen euro aan schulden. De baan ligt zo open voor een snelle doorverkoop aan nieuwe eigenaars.

 

Boekhoorn tegelijk verder weg én dichterbij

De groep obligatiehouders die de controle heeft gegrepen bij Hema in ruil voor het saneren van de schulden van de warenhuisketen, heeft finaal groen licht gekregen van de rechtbank van Amsterdam. Zo is een andere groep schuldeisers onder leiding van Alco Pieren, die samen hun 150 miljoen euro aan obligatieleningen in rook zien opgaan, de mond gesnoerd. Bovendien maakt het de weg vrij voor de verdere verkoop van Hema.

 

De schuldeisers zijn immers niet van plan om Hema lang zelf te houden. In de running om het roer over te nemen zijn investeringsgroep Alteri, een burgerinitiatief dat vooral naar een minderheidsparticipatie hengelt en een consortium rond investeerder Parcom. Achter het bod van Parcom zouden ook nog de Jumbo-familie Van Eerd en voormalige eigenaar Marcel Boekhoorn schuilgaan. Ironisch genoeg komt Boekhoorn, die Hema door de uitspraak vandaag officieel kwijt is, zo weer een stap dichter bij ‘zijn’ keten.

 

Schuld meer dan gehalveerd

Het mooie is wel dat Boekhoorn een veel gezonder Hema terug zou krijgen, precies wat hij al de hele tijd probeerde te bereiken. De bestaande obligatieschuld, die oorspronkelijk 750 miljoen euro bedroeg, wordt meer dan gehalveerd tot 300 miljoen euro. Er komt ook nog een extra obligatiefinanciering van 42 miljoen euro bovenop om de liquiditeitspositie te verbeteren, meldt het bedrijf.

 

"Nu de transactie kan worden afgerond, is de beoogde schuldenreductie door gedeeltelijke omzetting in eigen vermogen binnen enkele weken een feit. De omvang van deze transactie is ongekend en toont het vertrouwen dat de schuldeisers hebben in de toekomst van de onderneming. Onze kredietwaardigheid is verder vergroot en we zijn weer een financieel gezonde partij om zaken mee te doen voor onze leveranciers en andere partners", zegt CFO Joost de Beijer. De verkoop aan nieuwe eigenaars zou ook nog voor het einde van het jaar worden afgerond.