Weinig enthousiasme voor nieuwe Amazon boekwinkel in New York | RetailDetail

Weinig enthousiasme voor nieuwe boekwinkel Amazon in New York

Weinig enthousiasme voor nieuwe boekwinkel Amazon in New York
Shutterstock

Online retailer Amazon heeft zijn eerste boekwinkel in New York geopend, maar de reacties op de opening van de nieuwe fysieke winkel zijn niet enkel positief. Het uitzicht zou immers te veel lijken op dat van een traditionele boekwinkel.

Geen prijzen

De nieuwe winkel, ondertussen al de zevende boekwinkel van Amazon, bevindt zich in het Time Warner Centre in Manhattan en heeft een oppervlakte van 370 m². De invulling van de winkel zal, naast een aantal kleine innovaties, voor de meeste bezoekers aanvoelen als een traditionele boekwinkel. Dat is alvast de kritiek die een aantal analisten hebben op de nieuwe winkel: voor een gewone klant voegt de boekwinkel van Amazon te weinig toe, al zijn er een aantal nieuwigheden die niet overal te vinden zijn.

 

Zo wordt er in de winkel niet met cash geld gewerkt: klanten scannen de prijzen met hun smartphone en betalen hun boeken bij zelfbedieningskassa’s. Abonnees van Amazon Prime betalen in de winkel bovendien de prijs die ze ook online zouden moeten neertellen. Voor andere klanten geldt de normale prijs. Dat wil ook meteen zeggen dat er in de hele winkel geen enkel prijskaartje te vinden is, wat het voor sommigen net dat tikkeltje te omslachtig maakt.

 

Data

Voor de aangeraden titels wordt er gebruik gemaakt van de data die Amazon verzamelt in zijn online winkel. Zo is er bijvoorbeeld een assortiment te vinden dat bestaat uit boeken die op minder dan drie dagen werden uitgelezen door gebruikers van Kindle en in het hele assortiment is geen enkel boek te vinden die op Amazon minder dan vier op vijf sterren krijgt.

 

Analisten vragen zich toch af wat Amazon met deze winkel toevoegt aan een markt waarin al zoveel boekwinkels de deuren hebben moeten sluiten, net omdat steeds meer consumenten hun boeken kopen bij webshops als Amazon. Bovendien is het assortiment in de winkel vrij beperkt en vanwege de kleine winkeloppervlakte voelt alles ook vrij krap aan. Eén bezoeker noemt de winkel dan ook geen volwaardige boekwinkel, maar gewoon een ‘pick-up-and-go’.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

17/05/2018

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

Colruyt Group lanceert betaalfunctie voor Xtra-kaart

16/05/2018

Vanaf 22 mei zullen klanten in de winkels van Colruyt Group kunnen betalen met hun Xtra-klantenkaart. De vertrouwde Colruyt-betaalkaart verdwijnt. Toch wordt de Xtra-kaart geen krediet- of debetkaart.

"Krantenwinkels moeten uitbreiden om te overleven"

15/05/2018

Vier op de tien krantenwinkels zijn verlieslatend. Krantenwinkels moeten diversifiëren en hun assortiment uitbreiden, zegt Luc Ardies van Unizo. De zelfstandigenorganisatie start dan ook een experiment in die zin.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.