Werknemers Amazon zeggen nee tegen vakbond

Shutterstock.com

Een meerderheid van de Amazon-werknemers in een distributiecentrum in Alabama heeft tegen de oprichting van een vakbond gestemd. De wernemersvereniging verwijt de e-commercereus intimidatie en anti-vakbondspropaganda.

 

Internationaal belang

De stemming in Bessemer (Alabama), waar bijna 6.000 voornameljk zwarte werknemers aan de slag zijn, kreeg al snel internationale weerklank. De e-commercereus, de op één na grootste werkgever in de Verenigde Staten, heeft zich altijd met hand en tand verzet tegen de komst van de vakbonden. In de Europese vestigingen van het bedrijf zijn wel vakbonden actief.

 

Tijdens de campagne werden door beide partijen de grote middelen ingezet. Amazon spaarde kosten noch moeite om de werknemers ervan te overtuigen dat een vakbond hen vooral veel geld zou kosten. Het bedrijf van Jeff Bezos lanceerde zelfs een speciale website met dat doel voor ogen.

 

De vakbond van zijn kant kreeg de steun van verschillende beroemdheden en Democratische politci, schrijft De Standaard. Onder meer acteur Danny Glover en Bernie Sanders maakten hun opwachting in Bessemer.

 

Ook bij het tellen van de stemmen liepen de gemoederen hoog op. Beide partijen wilden controleren op onregelmatigheden, waardoor de procedure meer dan een week in beslag nam. Zo’n 500 stemmen werden aangevochten, maar dat aantal is te klein om de uitslag nog te veranderen.

 

Intimidatie

Amazon is uiteraard erg tevreden met de uitslag. “De vakbond zal zeggen dat we deze verkiezing hebben gewonnen door intimidatie, maar dat is niet waar. Onze werknemers kregen veel meer anti-Amazon-berichten te horen”, stelt het Amerikaanse bedrijf.

 

De bonden weigeren zich intussen neer te leggen bij de nederlaag. Volgens vakbondsleider Stuart Appelbaum creëerde Amazon bewust een sfeer van verwarring, dwang en angst, die de vrije keuze van het personeel in de weg stond.