Wie ziek winkelt, verspreidt corona makkelijker dan gedacht

Wie ziek winkelt, verspreidt corona makkelijker dan gedacht
Shutterstock

Virusdeeltjes kunnen zich ook in de lucht verspreiden en zo tot twee gangpaden ver vliegen. Dat beweren Finse onderzoekers, die het belang van de gehanteerde voorzorgsmaatregelen rond ‘social distancing’ en hygiëne nogmaals bevestigen.

 

Ziek? Blijf thuis

In Finland loopt een onderzoek naar de verspreiding van virusdeeltjes in gesloten ruimtes, zoals supermarkten en publieke gebouwen. Uit de eerste resultaten blijkt dat minuscule druppeltjes minutenlang in de lucht kunnen blijven hangen nadat iemand heeft geniest of gehoest. De deeltjes zouden in de lucht ook tot twee gangpaden ver verspreid kunnen worden.

 

De onderzoekers beklemtonen dat dit het belang van goed afstand houden nogmaals aantoont, maar ook dat wie zich ziek voelt, beter thuisblijft en publieke plaatsen best vermijdt. Afhaling en contactloze thuislevering zijn voor deze mensen een uitkomst. 

 

Onderzoek loopt nog

Verder raden de Finse wetenschappers aan om steeds in de elleboog of in een wegwerpzakdoek te niezen of te hoesten, en uiteraard geregeld de handen te wassen. Ze volgen hiermee de internationale richtlijnen, die ook in België van kracht zijn.

 

Het onderzoek, waarover HLN bericht, gebeurt in samenwerking met vier verschillende Finse universiteiten en het Finse Meteorologisch Instituut. De studie is momenteel weliswaar nog lopende en andere wetenschappers moeten de resultaten nog bevestigen.