Winkelen op afspraak (straks) niet meer nodig

Shutterstock

De niet-essentiële winkels mogen gewoon weer open vanaf 26 april. Dat heeft het overlegcomité vandaag beslist. Vanaf 8 mei mag ook de horeca eindelijk weer opstarten, zij het dan enkel met terrassen.

 

Versoepelingen ook voor handel

Winkelen op afspraak hoeft vanaf 26 april niet meer. Niet-essentiële winkels mogen weer gewoon heropstarten op die datum – mits behoud van alle voorzorgs- en afstandsregels – en gaan samen opnieuw open met de contactberoepen (kappers, schoonheidsspecialisten en zo meer). De handelssector haalt opgelucht adem, want het winkelen op afspraak was erg nefast voor de verkoop.


Op zaterdag 8 mei is het eindelijk ook zover voor de horeca: cafés en restaurants mogen vanaf dan klanten bedienen, maar enkel buiten op het terras. Ze hoeven dan ook niet op tijd te sluiten, want de avondklok wordt op precies hetzelfde moment opgeheven. In de plaats daarvan komt een samenscholingsverbod, wat mensen er misschien net toe moet aansporen om gecontroleerd samen op café te gaan in plaats van op straat rond te hangen.


Wellicht betekent het ook dat het verbod op alcoholverkoop na 20 uur verdwijnt. De supermarkten en nachtwinkels mochten tot nu toe geen alcoholhoudende dranken meer verkopen na dat uur, wat verschillende retailers besluiten om gemakshalve dan maar vroeger te sluiten. Nu de horeca weer open mag en de avondklok wordt afgeschaft, zal mogelijk ook die maatregel verdwijnen. Over die maatregel zijn over dit moment echter nog geen expliciete uitspraken gedaan.