Winkeliers krijgen zware boete na ruzie over openingstijden | RetailDetail

Winkeliers krijgen zware boete na ruzie over openingstijden

Winkeliers krijgen zware boete na ruzie over openingstijden
Shutterstock

De eigenaars van een fietsenwinkel in het winkelcentrum Paddepoel in Groningen hebben een boete gekregen van meer dan 23.000 euro. Die moeten ze betalen aan de uitbaters van het winkelcentrum, na een geschil rond de openingsuren.

 

Meer kosten, geen extra omzet

De eigenaars van de fietsenwinkel en het winkelcentrum waren al een hele tijd verwikkeld in een ruzie rond de openingstijden van de fietsenwinkel. Die sloot steevast de deuren op koopavonden op donderdag of tijdens zondagopeningen in het winkelcentrum. Volgens de handelaars betekenden die extra openingen enkel meer kosten en amper extra omzet.

 

Volgens de rechtbank in Groningen zijn het echter niet de winkeliers, maar wel de vereniging van eigenaren die mag bepalen wanneer een winkel de deuren moet openen in het winkelcentrum. Althans, zolang de uitbaters van de winkel ook effectief lid zijn van de vereniging. Sinds 1 januari zijn de eigenaars van de fietsenwinkel niet langer lid van de vereniging en kunnen ze dus terug hun eigen openingsuren bepalen. Ze gaan daarnaast ook in beroep tegen de uitspraak van de rechter.

 

“Te gek voor woorden”

"Het is te gek voor woorden. Mijn gevoel zegt me dit kan niet, dit is onmogelijk. Ik kan er geen zinnig woord over zeggen. Het voelt als groot onrecht", zegt Martin Haijkens, een van de eigenaars, aan RTL Z. "We voelen ons heel beroerd. Dit is een hele vervelende uitslag. We hielden al wel een beetje rekening met het gedeelte van het bedrag dat bestaat uit de contributie maar dat we die boetes moeten betalen dat voelt heel zwaar.”

 

De fietsenwinkel is trouwens niet de enige die in onmin leeft met het winkelcentrum. Ook met Primera kwam het eerder al tot een rechtszaak rond de openingsuren. Dat kreeg eind vorig jaar nog gedeeltelijk gelijk van de rechtbank.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.