Winkels heropenen: geen overrompeling, vooral files bij Ikea en Action

'Social distancing'-stickers op de grond in de Stadsfeestzaal in Antwerpen
Foto's: RetailDetail

De eerste uren van de Grote Heropening leveren een gemengd beeld op: van een stormloop op de winkelstraten is geen sprake. Een handvol ketens krijgt een grote toeloop te verwerken, in andere winkels is het opvallend stil.

 

Rustige winkelstraten

Vooraf hadden de meeste retailers laten weten dat ze geen grote overrompeling verwachtten bij de heropening van de Belgische winkels. Toch stonden al ruim voor het openingsuur maandagochtend bij verschillende grote retailers lange wachtrijen: bij Ikea in Anderlecht bijvoorbeeld stonden wel 600 mensen aan te schuiven, meldt Het Nieuwsblad. Ook de andere vestigingen van de woonwinkelketen kregen een grote toeloop te verwerken. Op het retailpark A12 Shopping in Schelle waren er bijzonder lange files bij Decathlon en Action: hier stonden mensen vaak meer dan een uur in de wachtrij, bericht ATV.

 

In de winkelstraten bleef de opkomst dan weer relatief beperkt. Op de Meir in Antwerpen blijken onder andere Kruidvat en Hema de grote publiekstrekkers, net als enkele sneakerketens en telecomwinkels. Erg lange wachtrijen ook voor shoppers die Delhaize, Action en Kruidvat wilden bezoeken in de kelderverdieping van de Stadsfeestzaal. De file bij Primark raakte snel opgelost en ook bij grote modeketens als Zara en H&M lijkt de situatie onder controle. Opvallend: in veel andere winkels zijn er gewoon nauwelijks klanten.

 

In de wat smallere Brusselse Nieuwstraat stonden rijen wachtenden voor Primark en Inno, maar verder bleef het relatief rustig. Op de Elsensesteenweg was de langste wachtrij voor – alweer – Action. Ook in studentenstad Leuven was van een stormloop geen sprake: de wachtzones deden vooral dienst vlak voor openingstijd, toen consumenten stonden te wachten voor onder andere de telecom-winkels, vapeshops, Fnac en H&M. Na openingstijd smolten de wachtrijen evenwel weg en rond de middag gaven de winkelstraten een bepaald rustige indruk.

 

Goed voorbereid

Ook de grote winkelcentra kenden een relatief rustige heropstart. In Wijnegem bijvoorbeeld was er allesbehalve sprake van een overrompeling: in de meeste modewinkels bleef het eerder rustig, shoppers komen er vooral voor meer praktische aankopen, bij telecom- en elektrowinkels en opticiens.

 

De geopende handelszaken blijken de toeloop dan ook goed aan te kunnen en zijn zeer degelijk voorbereid: overal zijn handgels in de aanslag en waakzame winkelmedewerkers met mondmaskers (soms zelfs gezichtsschermen) om de mensen te begeleiden en op de juiste afstanden te wijzen. Niet alle winkels tekenen weliswaar present bij de dag van de Grote Heropening: klanten stonden in Leuven voor gesloten deuren bij onder meer MaxiToys, Foot Locker, Claire’s en Six.