Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren | RetailDetail

Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren

Winkels mogen dan toch eten en drinken serveren
Foto: Shutterstock

Winkels mogen eten en drank serveren als ze dat willen (en aan bepaalde voorwaarden voldoen). In de Tweede Kamer heeft een meerderheid daarvoor gestemd. 

 

Meer vrijheid voor handelaars

In steeds meer handelszaken kunnen klanten ook een kop koffie of een hapje te eten krijgen. Zo willen retailers meer beleving op hun winkelvloer brengen en hopen ze consumenten extra reden te geven om naar de winkel te komen. Zo vervagen de grenzen tussen handel en horeca – een trend die blurring wordt genoemd – wel een beetje en dat leverde tot nu toe legale moeilijkheden op. De problemen duiken vooral op wanneer er ook alcohol wordt geserveerd. 

 

De VVD had daarom een wetsvoorstel ingediend dat het blurren beter mogelijk moet maken. Dat voorstel is nu door een meerderheid in de Tweede Kamer goedgekeurd: handelaars krijgen daardoor meer vrijheid in de diensten die ze aanbieden.

 

Het volstaat voortaan om een vergunning aan te vragen als winkeliers hun aanbod willen uitbreiden met een stukje horeca. Ze komen in aanmerking voor die vergunning als de omzet uit die nieuwe activiteiten die van de oorspronkelijke activiteiten niet overstijgt. Verder wordt aan de Drank- en Horecawet de categorie ‘gemengd kleinhandelsbedrijf’ toegevoegd, zodat deze mengformules onder dezelfde wet vallen als horecaondernemers en dus aan dezelfde regels moeten voldoen. Het is dan bijvoorbeeld ook voor winkeliers verboden om alcohol te  schenken aan minderjarigen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Hoe Polette de Zara van de brillen wil worden

25/06/2018

Excentrieke designmonturen voor geen geld, online besteld en rechtstreeks geleverd vanuit de fabriek in China: Polette gaat voor niets minder dan disruptie in de optiekwereld. Het fast-fashion brillenmerk wil de wereld veroveren.

Standaard Boekhandel opent Brusselse flagshipstore

25/06/2018

In de Brusselse voetgangerszone mikt Standaard Boekhandel op een internationaal publiek met een grote keuze aan boeken in het Frans en het Engels. Ook de schrijf- en papierwaren van zusterketen Club krijgen alle ruimte.

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.