Xandres dempt coronaput en blikt weer hoopvol vooruit

xandres.com

Modebedrijf Xandres, in handen van de Franse groep Damartex, maakt zich klaar voor de vlucht vooruit na een stevige corona-opdoffer. Een tweetal weken geleden pompte Damartex 3 miljoen euro vers kapitaal in Xandres, en werden de opgestapelde verliezen uitgevlakt.

 

6,8 miljoen opgestapelde verliezen

Dat blijkt uit een publicatie in het Belgische Staatsblad. Concreet werd een opgestapelde verlieslast van 6,8 miljoen euro opgenomen in het kapitaal. Daartoe moest het kapitaal, dat voor de injectie door Damartex 5,2 miljoen euro beliep, verhoogd worden.

 

Concreet wil dat zeggen dat Xandres nu nog een kapitaal van 1,3 miljoen euro op de balans staan heeft. En het bedrijf blikt hoopvol vooruit. In de publicatie van het Belgisch Staatsblad word de hoop uitgedrukt "om op korte tot middellange termijn een positief eigen vermogen te behalen".

 

Dat wordt ook bevestigd door managing director Patrick Desrumaux. "De herkapitalisering heeft ons de mogelijkheid gegeven om de investeringen in digitale activiteiten verder op te drijven", aldus Xandres-CEO Patrick Desrumaux. "Met deze kapitaalsverhoging geeft de Groep Damartex blijk van steun en vertrouwen in Xandres en zijn capaciteit om zich verder internationaal te ontwikkelen in de toekomst."

 

Het afgelopen boekjaar vertoont duidelijk de sporen van de coronacrisis. De omzet viel terug van 22,2 miljoen euro in het boekjaar 2018/19 tot 18,5 miljoen euro in het boekjaar dat eindigde op 30 juni 2020. Het nettoverlies liep stevig op van 1 tot 5,8 miljoen euro over dezelfde periode. De corona-impact wordt nog het best geïllustreerd door een waardevermindering van 2,4 miljoen euro op de voorraad.

 

Xandres toont zich optimistisch voor het huidige boekjaar. Het bedrijf ziet nu al "een positief herstel", zonder daar cijfers op te plakken. Het digitale transformatieplan en de heropening van de winkels zou de resultaten moeten opkrikken.