Yuman is eerste circulaire winkelcentrum in België

Yuman is eerste circulaire winkelcentrum in België
Shutterstock.com

In het Brusselse Sint-Gillis is vrijdag het eerste circulaire winkelcentrum van België geopend. Yuman geeft een tijdelijk onderkomen aan achttal winkels die passen in de kringloopeconomie.

 

Duurzaam vaandel

Alle winkels die een plaatsje kregen in het het pop-upwinkelcentrum van 1000 m² aan de Charleroise Steenweg in Sint-Gillis, dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. Er zijn allerlei circulaire producten te koop, van decoratieartikelen tot tweedehandskleding. "We merkten dat meer en meer mensen op een andere manier willen consumeren, en dat er ook meer winkels actief zijn in de korte keten. Die wilden we samenbrengen", citeerde Bruzz Ingrid De Roo van kringloopwinkel ViTeS, een van de partners van het project.

 

Yuman wil zo lokaal mogelijk blijven en dat veel van de ondernemers uit het Brusselse komen is dan ook geen toeval. "Lokaal zijn wil zeggen minder verplaatsingen van mensen en materialen, lokale mensen doen werken", zegt medeoprichter Christel Droogmans. De initiatiefnemers willen ook meer zichtbaarheid geven aan de circulaire economie: daarom zullen er ook enkele horecazaken in het pand ondergebracht worden om meer bezoekers aan te trekken.

 

Het project geeft ook kansen aan ondernemingen die nog te klein zijn om op eigen houtje een winkelruimte te huren: "Het is een kans om hier een winkel te hebben”, vertelt Natasha Ghiste aan Bruzz. "Het is ook zowat het enige winkelcentrum dat dezelfde waarden heeft als ik: circulaire economie en verantwoorde distributie. Daar wou ik echt deel van uitmaken."