Zeeman sluit vier winkels in België

Zeeman sluit vier winkels in België
Shutterstock

De Nederlandse discountketen Zeeman gaat vier winkels sluiten in België. Het gaat over een filiaal in Limburg (Lanaken), twee in Luxemburg (Messancy en Habay) en ééntje in Namen (Salzinnes). Zeeman heeft bijna 280 winkels in België.

Kritiek op beleid

De winkels zullen de komende weken allemaal hun deuren sluiten, maar dankzij interne overplaatsingen zal niemand van de twintigtal werknemers zijn baan verliezen. De directie wijst op economische redenen voor de sluiting van de winkels, maar in Lanaken speelt ook mee dat er al bijna drie jaar twee vestigingen zijn in de gemeente. Toen was er een nieuwe vestiging geopend, maar het huurcontract van het oude filiaal liep nog. De werknemers daar weten dus wel al bijna een jaar dat de winkel gaat sluiten.

 

Ondertussen komt er ook kritiek van vakbond BBTK op het beleid dat bij Zeeman wordt gevoerd. Zo zegt BBTK-secretaris Mary-Anne Smeets dat Zeeman zijn aanwervingsbeleid toespitst op de goedkoopste keuzes en niet de beste keuzes. "De directie profiteert van de tewerkstellingsmaatregelen, en wanneer die afgelopen zijn, dankt ze de betrokken werknemer af en begint ze opnieuw met een andere”, aldus Smeets aan de VRT.

 

De sluiting van de vier winkels wil niet meteen zeggen dat Zeeman zijn winkelnetwerk aan het afbouwen is in België, want er staan ook nog enkele winkelopeningen op het programma.