Zet Amazon enorme stap offline dankzij overname JCPenney?

Een winkel van JCPenney achter een desolate parking
Foto: Shutterstock

E-commercegigant Amazon zou de noodlijdende Amerikaanse warenhuisketen JCPenney (minstens deels) willen overnemen. De keten verkreeg afgelopen weekend bescherming tegen schuldeisers en zoekt naar oplossingen om uit de problemen te geraken.

 

Schuldenberg

JCPenney zou 242 van zijn 830 winkels permanent sluiten als deel van een groot afslankingsplan. Vrijdag vroeg JCPenney bescherming tegen schuldeisers via een zogenaamde 'Chapter 11'-procedure, een verzoek dat een dag later werd ingewilligd, meldt Chain Store Age. De procedure stelt een bedrijf in staat om de activiteiten verder te zetten en tegelijkertijd te werken aan een plan om schulden af te bouwen.

 

Amazon zou intussen zijn interesse hebben laten blijken in (delen van) de warenhuisketen, schrijft WWD. Voor het bedrijf van Jeff Bezos zou het een relatief goedkope manier kunnen zijn om zijn fysieke expansieplannen waar te maken.

 

JCPenney had het reeds erg moeilijk vóór de coronacrisis, maar de uitbraak van de pandemie was de genadeklap. De totale schuldenlast is opgelopen tot zowat 7,5 miljard euro). Het herstructureringsplan moet die enorme schuldenberg helpen afbouwen.