Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde | RetailDetail

Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde

Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde

Zeven op de tien nachtwinkels die eind 2016 door de Economische Inspectie werden gecontroleerd, hielden zich niet aan de regels. Zowel de wetgeving op de verplichte sluitingsdagen, als die over de toegestane openingstijden en de prijsaanduidingen werden massaal met de voeten getreden.


Peeters vraagt vervolging

De Economische Inspectie bezocht tussen september en december 2016 344 nachtwinkels. 44% daarvan respecteerde de verplichte wekelijkse sluitingsdag niet, 36% hield zich niet aan de opgelegde openingstijden en bij een winkel op de drie waren de producten niet of niet correct geprijsd. Bij de controles werden in totaal 88 waarschuwingen gegeven en 187 pro justitia’s uitgeschreven.


Minister van Economie Kris Peeters tilt zwaar aan de vaststellingen. “Zeven op de tien is een groot aantal. Dit is oneerlijke concurrentie voor de klassieke handelaars. Ik heb de inspectie opdracht gegeven dit van dichtbij te blijven opvolgen en vraag de parketten om te vervolgen. Als het niet tot strafrechtelijke vervolging komt, kan de inspectie zelf boetes tot 27.500 euro opleggen en zullen de betrokken ­gemeenten ingelicht worden”, zei hij in Het Laatste Nieuws.


Regels

Nachtwinkels moeten tussen 7u en 18u gesloten zijn, behalve indien een gemeentelijk reglement andere sluitingsuren vastlegt. Voorts mag de nettoverkoopoppervlakte niet groter zijn dan 150 m²; mag er geen enkele andere activiteit dan de verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen uitgeoefend worden en moeten ze op een duidelijke en permanente manier de vermelding “nachtwinkel” dragen.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.