Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde | RetailDetail

Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde

Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde

Zeven op de tien nachtwinkels die eind 2016 door de Economische Inspectie werden gecontroleerd, hielden zich niet aan de regels. Zowel de wetgeving op de verplichte sluitingsdagen, als die over de toegestane openingstijden en de prijsaanduidingen werden massaal met de voeten getreden.


Peeters vraagt vervolging

De Economische Inspectie bezocht tussen september en december 2016 344 nachtwinkels. 44% daarvan respecteerde de verplichte wekelijkse sluitingsdag niet, 36% hield zich niet aan de opgelegde openingstijden en bij een winkel op de drie waren de producten niet of niet correct geprijsd. Bij de controles werden in totaal 88 waarschuwingen gegeven en 187 pro justitia’s uitgeschreven.


Minister van Economie Kris Peeters tilt zwaar aan de vaststellingen. “Zeven op de tien is een groot aantal. Dit is oneerlijke concurrentie voor de klassieke handelaars. Ik heb de inspectie opdracht gegeven dit van dichtbij te blijven opvolgen en vraag de parketten om te vervolgen. Als het niet tot strafrechtelijke vervolging komt, kan de inspectie zelf boetes tot 27.500 euro opleggen en zullen de betrokken ­gemeenten ingelicht worden”, zei hij in Het Laatste Nieuws.


Regels

Nachtwinkels moeten tussen 7u en 18u gesloten zijn, behalve indien een gemeentelijk reglement andere sluitingsuren vastlegt. Voorts mag de nettoverkoopoppervlakte niet groter zijn dan 150 m²; mag er geen enkele andere activiteit dan de verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen uitgeoefend worden en moeten ze op een duidelijke en permanente manier de vermelding “nachtwinkel” dragen.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ex-Delhaizebaas Denis Knoops hoofdaandeelhouder 1PopUpStore

24/05/2018

Er is nog leven na Delhaize. Denis Knoops, die vorig jaar als CEO de baan moest ruimen bij Delhaize België, is hoofdaandeelhouder geworden van 1PopUpStore, het bedrijf achter Chronostock, de specialist in het openen van tijdelijke winkels.

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.