Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde

Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde

Zeven op de tien nachtwinkels die eind 2016 door de Economische Inspectie werden gecontroleerd, hielden zich niet aan de regels. Zowel de wetgeving op de verplichte sluitingsdagen, als die over de toegestane openingstijden en de prijsaanduidingen werden massaal met de voeten getreden.


Peeters vraagt vervolging

De Economische Inspectie bezocht tussen september en december 2016 344 nachtwinkels. 44% daarvan respecteerde de verplichte wekelijkse sluitingsdag niet, 36% hield zich niet aan de opgelegde openingstijden en bij een winkel op de drie waren de producten niet of niet correct geprijsd. Bij de controles werden in totaal 88 waarschuwingen gegeven en 187 pro justitia’s uitgeschreven.


Minister van Economie Kris Peeters tilt zwaar aan de vaststellingen. “Zeven op de tien is een groot aantal. Dit is oneerlijke concurrentie voor de klassieke handelaars. Ik heb de inspectie opdracht gegeven dit van dichtbij te blijven opvolgen en vraag de parketten om te vervolgen. Als het niet tot strafrechtelijke vervolging komt, kan de inspectie zelf boetes tot 27.500 euro opleggen en zullen de betrokken ­gemeenten ingelicht worden”, zei hij in Het Laatste Nieuws.


Regels

Nachtwinkels moeten tussen 7u en 18u gesloten zijn, behalve indien een gemeentelijk reglement andere sluitingsuren vastlegt. Voorts mag de nettoverkoopoppervlakte niet groter zijn dan 150 m²; mag er geen enkele andere activiteit dan de verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen uitgeoefend worden en moeten ze op een duidelijke en permanente manier de vermelding “nachtwinkel” dragen.