Zo geeft Ciney lokale handelaars een duwtje in de rug

Foto: Shutterstock

Ciney pakt uit met een lokale betaalkaart: in de nasleep van de coronacrisis krijgt elk gezin in de Naamse gemeente een 'Unity Card', waarmee ze enkel bij lokale handelaars in de gemeente kunnen betalen.

 

'Visa-kaart voor de gemeente'

Ciney investeert 240.000 euro in een betaalkaart speciaal voor de lokale handel: ieder huishouden in de gemeente krijgt een kaart ter waarde van dertig euro, waarmee ze bij geselecteerde kleinhandelaars in de eigen gemeente kunnen betalen. Op die manier wil het gemeentebestuur de lokale handel en economie tijdens de coronacrisis stimuleren.

 

De Unity Card is een betaalkaart die werkt als een Visa-kaart, maar die zo kan worden ingesteld dat ze enkel bruikbaar is bij bepaalde types handelszaken in een specifiek gebied – in dit geval dus lokale zaken en kleinhandelaars binnen een gemeente – en dat gedurende een beperkte periode.

 

"De lokale handelaars spelen een vitale rol in het economische en sociale weefsel van onze gemeente. We wilden dus echt iets doen voor hen, net als voor onze inwoners natuurlijk", zegt schepen Anne Pirson. Ciney loopt hiermee voorop, maar de gemeente is niet de allereerste: het Antwerpse Schilde lanceerde eerder al een eigen versie van de betaalkaart. In andere gemeenten kregen inwoners een 'gewone' lokale cadeaubon of -cheque na de lockdown.